Kina planira da pošalje novu misiju na Mars

Ponedeljak , 2016-03-07 | 21:19:09
Kina planira da lansira novu svemirsku ekspediciju na Mars kako bi nastavila istraživanje Crvene planete, izjavio je visoki zvaničnik i politički savetnik Je Peijan.

On je najavio da bi misija, sa robotskim vozilom, trebalo da stigne na Mars 2021. godine, nakon putovanja koje će trajati izmedju sedam i devet meseci, javlja Čajna dejli.

"Postignut je dogovor izmedju predstavnika vlasti i vodećih stručnjaka u ovoj oblasti o slanju istraživačke misije na Mars", naveo je Peijan.

Kineski program istraživanja Marsa biće zasnovan pre svega na razvoju raketa "Dugi marš 5", saopštila je Administracija za svemirsku tehnologiju Kine.

U saopštenju se navodi da će raketa nove generacije upotrebljavati ekološko gorivo i pokazaće napredne svemirske tehnologije.

Naučnici su počeli da razvijaju tehnologije koje će omogućiti nesmetanu komunikaciju izmedju Zemlje i robotske misije na Marsu, kao i pripreme za sletanje šatla, rekao je kineski zvaničnik.

Prethodni udruženi pokušaj Kine i Rusije da istraže Mars završio se neslavno, nakon što se letelica "Jinguo-1" srušila u Tihi okean neposredno posle lansiranja.
 

Napiši komentar: