Sadriu: Albanci na izbornoj listi BDZS

Cetvrtak , 2016-03-10 | 11:34:01

Predstavnik Centra za istraživanje i monitoring iz Preševa Kujtim Sadriu izjavio je danas da će ta nevladina organizacija učestvovati na parlamentarnim izborima preko Liste za pomirenje, čiji je nosilac kandidat Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić.


Sadriu je za agenciju Beta izjavio da je sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom Sandžaka potpisao sporazum podrške, ali da još nije razgovarao o tome koliko će predstavnika Albanaca biti na izbornoj listi.

"Nije bilo razgovora o tome u kakvom će obimu i predstavnici Albanaca biti zastupljeni na izbornoj listi", kazao je on.

Dodao je da će učešće te nevladine organizacije na izborima "doneti dobrobit ne samo za Albance ili za Preševo, već i za celu Srbiju".

"Podržali smo Listu za promene zato što smatramo da je (bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer) Zukorlić primer čoveka koji priča iskreno i koji je dao mogućnost da se mladi bez obzira na nacionalnost obrazuju, da u Srbiji postoji obrazovano društvo", rekao je Sadriu.

On je kazao da će svoje učešće u politici usmeriti na zalaganje da albanski učenici imaju udžbenike na albanskom jeziku.

Sadriu je dodao da će se zalagati i da se "spuste tenzije i isijavanje mržnje izmedju Srba i Albanaca, za šta su doprinos dali i albanski lokalni lideri kroz lažni patriotizam", da bi se vojska i žandarmerija povukle sa prostora Preševa i Bujanovca, a počeo ekonomski razvoj.

Kujtim Sadriu je prvi predstavnik Albanaca iz Preševa koji je rekao da će učestvovati na parlamentarnim izborima 24. aprila.


 

Napiši komentar: