BNV pozdravlja zahtev Hrvatske o planu za manjine

Ponedeljak , 2016-03-21 | 17:57:31

Bošnjačko nacionalno veće izrazilo je danas zadovoljstvo odlukom Hrvatske kojom se traži od Srbije da izradi i usvoji objektivan Akcioni plan za manjine.


Na taj način vraća se nada Bošnjacima u Sandžaku da Evropska unija nije odstupila od svog temeljnog principa zaštite i unapređenje manjinskih prava, ocenilo je BNV.

U saopštenju se dodaje da je odluka Hrvatske jasan znak da članice EU prate položaj manjina u Srbiji i uvažavaju predloge i zahteve njihovih legitimnih predstavnika.

"BNV je zadovoljno i činjenicom da EU posebnu pažnju poklanja položaju i stepenu ostvarivanja prava manjina koje žive van Vojvodine, u koje spadaju i Bošnjaci u Sandžaku", navodi se u saopštenju.

Ovaj nacionalni savet ponovo je pozvao Vladu Srbije da stavi van snage manjinski akcioni plan, jer je "usvojen nezakonito, nema potreban legitimitet i ne sadrži predloge BNV".

"Zaštita manjinskih prava može pomoći u izgradnji održive budućnosti Srbije i doprineti garantovanju poštovanja principa digniteta, jednakosti i nediskriminacije. Korist od zaštite manjinskih prava nije ograničena na manjine, jer zaštita svima donosi stabilnost, ekonomski razvoj i prosperitet", dodaje se u saopštenju BNV.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: