Ugljanin: Borićemo se za reformu političkog sistema i siromašne opštine

Cetvrtak , 2016-04-21 | 22:37:32

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin poručio je večeras u Novom Pazaru da će se ta partija u budućem sazivu Skupštine Srbije zalagati za pet stvari među kojima je i promena Ustava.

“Srbiji je na evropskom putu neophodna reforma političkog sistema i novi Ustav. Mi ćemo zahtevati da novim Ustavom Bošnjaci dobiju status naroda, a da Sandžak bude jedna od 10 autonomija u Srbiji. Takođe, neophodan nam je i nov Zakon o manjinama jer je sadašnjim pun manjkavosti”, kazao je Ugljanin na završnom mitingu.Lider SDA Sandžaka istakao je i da će se boriti za kreiranje novog Akcionog plana o manjinama u kojem će se, za razliku od prethodnog, naći i zahtevi Bošnjaka, ali i usvajanje rezolucije o genocidu o Srebrenici u republičkom parlamentu jer se, kako je rekao, samo tako može skinuti odgovornost Srbije za taj zločin i prestati mržnja između Srba i Bošnjaka.

“Zalagaćemo se i za spas od siromaštva 46 najnerazvijenijih opština u Srbiji, među kojima je i šest sandžačkih, a u kojima živi preko 930.000 ljudi. Kao direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja sam puno učinio za njih i verujem da ih u budućnosti možemo lišiti siromaštva”, kazao je Ugljanin.

On je najavio da će SDA Sandžaka u Skupštini Srbiji kreirati svoj poslanički klub i da su u njega dobrodošli i poslanici sa liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamera Zukorlića.

Govoreći o planu za Novi Pazar, Ugljanin je rekao da će SDA Sandžaka vratiti dostojanstvo radnicima, a da će nezaposlenim mladim ljudima obezbditi posao i tako im omogućiti uslove da stvaraju porodice.

“Osnovaćemo klinički centar u Novom Pazaru i dovešćemo najbolje lekare iz Beograda ovde, da naši ljudi ne idu u Beograd i troše ogromne pare na lečenje. Kad smo bili na vlasti osnovali smo Univerzitet, isto tako ćemo osnovati i klinički centar”, naveo je Ugljanin.

On je još jednom ponovio da su “Bošnjaci Sandžaka most saradnje između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske”, ali je naglasio da je “Sandžak kapija te saradnje i da bez njega nema saradnje”.

N. Kočović


 

Napiši komentar: