Porodilišta u NP, TT i SJ dobila aparate za proveru sluha beba

Cetvrtak , 2016-06-30 | 14:47:52

Blic fondacija donirala je danas porodilištima Opšte bolnice u Novom Pazaru i domovima zdravlja u Sjenici i Tutinu aparate za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi, pomoću kojeg će svakoj bebi rođenoj u ovim zdravstvenim ustanovama biti proveren sluh odmah po rođenju.


Glavni i odgovorni urednik “Blica” Marko Stjepanović rekao je da se njihova fondacija, uz pomoć Ministarstva zdravlja i medijskih partnera, “zavetovala da svih 56 porodilišta u Srbiji opremi uređajima za rano otkrivanje oštećenja sluha”.

“Izuzetno mi je drago što 34., 35. i 36. uređaj doniramo Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, a poslednji 56. ćemo uručiti već krajem jula tako da ćemo svim porodilištima u Srbiji omogućiti da vrše skrining sluha beba odmah po rođenju”, kazao je Stjepanović.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek istakao je da je aparat za proveru sluha vredna donacija koja će toj zdravstvenoj ustanovi omogućiti da održi korak sa savremenim medicinskim trendovima.

“Znatno je teže ili gotovo nemoguće lečenje kada se zakasni u dijagnozi neke bolesti, a ovaj aparat će nam omogućiti da rano otkrijemo probleme u oštećenju sluha bebe i na vreme započnemo lečenje. Briga o deci je odraz celokupne zdravstvene brige jedne države i mislim da zdravstveni sistem Srbije treba da se kreće ovim putem. Ova akcija Blic fondacije je vredna hvale i ovaj aparat je velika stvar za našu bolnicu, grad i ceo region”, rekao je Đerlek.

Direktori domova zdravlja u Tutinu i Sjenici Šerif Hamzagić i Altin Hamidović su ocenili da će dobijeni aparat značajno poboljšati nivo zdravstvene zaštite koje pružaju njihove ustanove.

Oni su dodali da su zbog nedostatka uređaja za proveru sluha, roditelji dece iz Sjenice i Tutina bili primorani da odlaze u zdravstvene ustanove u Užicu, Kragujevcu ili Beogradu.

Posle primopredaje aparata, urađen je i prvi skrining sluha koji je uradila neonatolog Danaba Duštinac. Pregled je pokazao da beba po imenu Mehmed odlično čuje.

N. Kočović


 

Napiši komentar: