Moguće uspostavljanje jedinstvene IZ

Ponedeljak , 2016-08-01 | 09:57:50

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović ocenio je da je moguće uspostavljanje jedinstvene IZ, ali da to ne može da se desi brzo i jednostavno.


U intervjuu listu Danas, Nasufović je rekao da medju islamskim zajednicama nema "teoloških, apologetskih i verozakonskih razlika" već da su nesporazumi "isključivo organizacione prirode".

On je ocenio da jedna ruka nije dovoljna za pomirenje i da su najveće prepreke za jedinstvo lični interesi pojedinaca koji imaju "ogromnu materijalnu korist od IZ i njom vešto manipulisali".

"IZ Srbije, koju odnedavno predstavljam, svoju ruku pomirenja nikada nije spustila niti zatvorila, premda je ta naša ruka proteklih godina uporno odbacivana. Još imamo i snage i volje da je držimo otvorenom i molimo Boga da tako i ostane sve dok se želje naših vernika ne ispune - jedinstvo muslimana", kazao je on.

Nasufović je rekao da je važno da se zna ko je stvarno starešina i odgovorno lice druge IZ, s kojim bi moglo da se razgovara o tom pitanju.

"Bez ozbiljne namere da bilo kog uvredim,, to nije gospodin Mevlud Dudić, jer on još uvek ne donosi važne odluke u svojoj zajednici... S razlogom sumnjamo da je njegov stvarni autoritet reis-ul-ulema Husein Kazović, a s druge strane onaj koji jeste, gospodin Muamer Zukorlić, reći će da nema nadležnost nad IZ koju je formalno napustio i da o tome ne može sa njim da se razgovara zato što se sada bavi politikom", naveo je on.
Nasufović je rekao da radikalizam nikad nije bio u duhu i tradiciji islama i da je ta pojava nastala ne tako davno, ali i da je zabrinjavajuće prisutna.

Prema njegovim rečima, od takvog radikalizma najveće štete imaju muslimani - kao žrtve konkretnih napada, ali i kao žrtve tragične krivice, što za posledicu ima širenje mržnje prema islamu i muslimanima na svim meridijanima.


 

Napiši komentar: