Sporazumom do unapređenja prava Bošnjaka

Petak , 2016-09-23 | 16:25:47

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac potpisali su danas sporazum o saradnji kojim su se obavezali da će taj nacionalni savet i lokalna samouprava zajednički raditi na unapređenju prava Bošnjaka.


Ugljanin je ocenio da je potpisivanjem tog dokumenta postignuto jedinstvo Bošnjaka, ali i stvoreni uslovi za srećniju sadašnjost i sigurnu budućnost.

“Potpisnici su se obavezali da zajedničkim delovanjem pruže podršku ostvarivanju Ustavom i zakonima garantovanih prava Bošnjaka u Srbiji. Interesi svih nas su ujedinjeni u ostvarivanju zajedničkog cilja i zato je ovaj sporazum od velike važnosti za nas, ali i za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Ugljanin.

On je dodao i da će ovaj sporazum imati “pozitivan efekat na političku situaciju i investicionu klimu u ovom gradu i Sandžaku”.

Biševac je naglasio da je gradsko rukovodstvo potpisivanjem ovog sporazuma želelo da pokaže da su “stavovi lokalne samouprave i BNV u mnogim oblastima identični, iako se oko nekih planova ne slažu u potpunosti”.

“Ima mnogo prostora za saradnju. Tu smo da se dogovoramo i radimo zajedno. Uveren sam da danas otvaramo novu stranicu saradnje koja ima za cilj unapređenje života svih naših građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ovaj sporazum je temelj na kojem ćemo izgraditi principe dijaloga između dve institucije”, izjavio je Biševac.

Grad se sporazumom obavezao da imenuje predstavnike Veća u sva radna tela lokalnog parlamenta, imenuje člana Gradskog veća ili pomoćnika gradonačelnika koji će se baviti praćenjem ostvarivanjem prava Bošnjaka, kao i da organizuje skupštinski odbor sa istim zadatkom.

Takođe, Gradska uprava će morati da izabere Ombudsmana, obrazuje Savet za međunacionalne odnose, kao i da izdvoji sredstva za rad BNV i u skladu sa mogućnostima finansira njegove manifestacije.

Sa druge strane, BNV će u svoje odbore imenovati predstavnike lokalne samouprave, a jedan predstavnik Grada će moći da prisustvuje i učestvuje u radu Skupštine Veća, ali bez prava glasa.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su pojedini većnici ovog nacionalnog saveta, odbornici Skupštine Novog Pazara, predstavnici nevladinih organizacija, ali i jedan broj visokih funcionera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Sandžačke demokratske partije koji nisu direktno povezani sa BNV ili Gradskom upravom.

N. Kočović


 

Napiši komentar: