Tuberkuloza i u O.Š. “Desanka Maksimović”

Ponedeljak , 2016-10-03 | 15:00:50

Načelnica Službe za plućne bolesti novopazarske Opšte bolnice Hedija Alibašić rekla je danas radiju Sto plus da je jedna nastavnica u osnovnoj školi “Desanka Maksimović” zaražena tuberkulozom i da će narednih dana biti organizovani pregledi svih osoba koje su bile sa njom u kontaktu.


Ona je istakla da je bolest kod ove nastavnice otkrivena 22. septembra i da je ona devet dana bila u kontaktu sa učenicima, radnicima škole, kao i članovima porodice.

“Zbog toga moramo pregledati 133 učenika, kojima je ona predavala, 91 radnika škole i članove njene porodice. Verujem da ćemo to uraditi u najkraćem mogućem roku, za desetak dana”, kazala je Alibašić.

Ovo je drugi slučaj pojave tuberkuloze u obrazovnim ustanovama u Novom Pazaru ove godine.

Pre par meseci ova zarazna bolest zabeležena je i u Gimnaziji, u kojoj je 14 učenika obolelo, od kojih se njih sedmoro još leči.

Bakterija tuberkuloze prošlog meseca otkrivena je i kod babice Ginekološko akušerskog odeljenja Opšte bolnice, koja je radila u boksovima sa bebama.

Ona je prebačena na lečenje u Klinički centar u Kragujevcu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić naglasio je da su roditelji svih beba koje su bile u kontaktu sa obolelom pozvani da dovedu svoju decu na preglede i da su nalazi svih novorođenčadi negativni.

“Od tih 77 beba pregledane su njih 63 i niti jedna nije zaražena. Čak smo pregledali i 12 beba koje su roditelji preventivno doveli, iako nisu bile u kontaktu sa obolelom. Ostalo je da pregledamo još 14 novorođenčadi i to će biti završeno za par dana”, izjavio je Spahić.

On je dodao da je do kraja septembra u Novom Pazaru registrovano 40 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze, što je na nivou prethodnih godina.

Prosečno od ove bolesti godišnje oboli pedesetak žitelja Novog Pazara, po čemu je ovaj grad u samom vrhu u Srbiji.

N. Kočović


 

Napiši komentar: