Najjeftinije grejanje na drva

Sreda , 2016-10-05 | 12:55:34

Zaposleni u JKP “Gradska toplana” ovih dana obavljaju poslednje pripreme i remonte za početak grejne sezone koja zvanično počinje 15. oktobra, za oko 1.200 stanova i 300 poslovnih prostorija u Novom Pazaru.


Podsećamo da je lokalni parlament na poslednjoj sednici usvojio odluku o novom načinu plaćanja grejanja, prema kome će Novopazarci tokom grejne sezone plaćati realni utrošak, koji će činiti oko 80 odsto računa, plus fiksni iznos od 20 odsto, koji se obračunava na osnovu površine stana ili objekta koji se greje.

Van grejne sezone, građani će plaćati samo taj fiksni iznos, tako da će računi za grejanje tokom zime biti veći, ali će ukupni iznos koji će platiti tokom cele godine biti za oko 3,5 odsto manji nego do sada.

Medjutim, najniže troškove grejanja ove zime imaće domaćinstva koja se greju na drva, jer će im za celu grejnu sezonu trebati oko 35.000 dinara.

Kubni metar drva trenutno na novopazarskoj pijaci kabaste robe košta oko 35 evra, dok je u proleće njihova cena bila i do pet evra niža.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, jer će za sezonu morati da izdvoje oko 125.000 dinara za električnu energiju

U Agenciji za energetiku Srbije je izračunato da će domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imati troškove energije oko 47.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija.

Oni ističu da dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44 odsto, na oko 67.000 dinara.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: