Ugljanin: Revizija Akcionog plana za Poglavlje 23 ili se žalimo EU

Cetvrtak , 2016-10-13 | 12:21:35

Predsedavajući Koordinacijom nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u okviru Poglavlja 23 nelegitiman i zatražio od Vlade Srbije da se izvrši revizija tog dokumenta.


On je na konferenciji za novinare objasnio da u Akcioni plan nisu uvršteni bitni predlozi nacionalnih saveta nacionalnih manjina, da nije razmatran u republičkom Savetu za nacionalne manjine, kao i da ne sadrži ključne obaveze države prema nacionalnim manjinama.

“Od Vlade Srbije tražimo reviziju Akcionog plana u koji će biti uključeni predlozi svih manjina. Takođe, zahtevamo da se tim dokumentom jasno definišu aktivnosti koje država treba da preduzme, nosioci, rokovi i izvori finansiranja za njihovu realizaciju. Tražimo i da novi Akcioni plan dobije saglasnost Saveta za nacionalne manjine”, kazao je Ugljanin.

Na naše pitanje koji predlozi nacionalnih manjina se ne nalaze u Akcionom planu, Ugljanin je odgovorio da ne zna konkretne predloge drugi nacionalnih saveta, ali da je “Bošnjačko nacionalno veće (BNV) uputilo 498 predloga i da nijedan nije usvojen”.

Predsednik BNV, koje Koordinacijom predsedava od jula ove godine, ocenio je i da su “akcioni planovi za Poglavlja 25 i 26, usvojeni od strane skupštinskog Odbora za obrazovanje, sumnjivi jer ne zna da li su u njih uvršteni predlozi nacionalnih saveta manjina”.

“Očigledno je da manjine u Srbiji i dalje ne mogu da ostvare ni minimum Ustavom garantovanih prava. Ako se ovako nastavi, Koordinacija će biti prinuđena da od Evropske unije traži da zaustavi pregovore sa Srbijom o ovim poglavljima”, naveo je Ugljanin.

On je dodao da je to telo uputilo zahtev za hitan sastanak sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić.

N. Kočović


 

Napiši komentar: