BNV traži hitnu smenu Đorđa Gojgića

Petak , 2016-10-28 | 11:36:12

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin uputio je danas Visokom savetu sudstva, ministarki pravde Neli Kuburović i skupštinskom Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu zahtev za razrešenje predsednika Osnovnog suda u Novom Pazaru Đorđa Gojgića.


BNV je zahtev uputilo na osnovu odluke donete na poslednjoj sednici Veća, a osim razrešenja sa mesta predsednika, ta institucija je zatražila da se Gojgić razreši i sa sudijske funkcije kako “njegov rad ne bi i dalje proizvodio štetne posledice po Bošnjake”.

Kao razlog za Gojgićevu smenu BNV je navelo njegov odgovor NVO “Forum 10” na pitanja o nacionalnoj strukturi sudija i fakultetima na kojima su završili studije.

Gojgić je u pisanom odgovoru “Forumu 10” sugerisao da “preduzme korake i akcije u sprečavanju širenja neargumentovanih i lažnih tvrdnji, kojima se pokušava narušiti ugled pravosuđa vezano za ova pitanja, a koje najverovatnije potiču iz krugova bliskih organizovanom međunarodnom kriminalu, koje plasiraju preko lica koja su na njihovom platnom spisku”.

“Navodi izneti od strane Gojgića izazvali su strah i nesigurnost kod bošnjačkog stanovništva jer takva retorika optužbe i kvalifikacije podsećaju Bošnjake na period od 1990. do 2000. godine u kome su nad Bošnjacima izvršeni brojni zločini”, stoji u saopštenju BNV.

U Veću smatraju da je “Gojgić, imajući obavezu da ugled suda i sudijske funkcije čuva kroz napisanu i izgovorenu reč, svojim stavovima urušio kredibilitet pravosuđa kod Bošnjaka Novog Pazara i Sandžaka i da je na taj način postao nedostojan da vrši te funkcije”.

Takođe, BNV smatra da su Gojgićeva smena i usaglašavanje nacionalne strukture u sudovima i tužilaštvima sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama “neophodni u procesu uspostavljanja vladavine prava i zaustavljanja diskriminatorske politike državnih organa prema Bošnjacima”.

N. Kočović


 

Napiši komentar: