Maraton Viki za slobodu medija u Beogradu

Ponedeljak , 2016-11-21 | 11:44:12
Uredjivački maraton "Viki za slobodu medija" (Wiki4Media Freedom) posvećen obogaćivanju sadržaja Vikipedije iz oblasti medijskih sloboda biće održan danas u Beogradu.

Kako su najavili organizatori, cilj je podsticanje saradnje aktivista za slobodu medija, novinara i dobrovoljaca koji uredjuju Vikipediju, radi poboljšanja dostupnosti kvalitetnih sadržaja na temu slobode izražavanja i medijskog pluralizma, u okviru najveće slobodne internet enciklopedije.

Dogadjaj koji će okupiti aktiviste, novinare, medijske stručnjake i nekolicinu iskusnih vikipedijanaca, zamišljen je kao višečasovno kolektivno kreiranje članaka vezanih za neke od najaktuelnijih problema sa kojima se suočavaju medijski sistemi evropskih zemalja, kao što su transparentnost vlasništva nad medijima, koncetracija medija, pristup informacijama od javnog značaja i autocenzura.

Posebna pažnja biće posvećena situaciji po pitanju medijskih sloboda u Srbiji i ostalim zemljama jugoistočne Evrope.

Skup organizuje OBC Transeuropa, u saradnji sa Vikimedijom Srbije i uz podršku Vikimedije Italije. Dogadjaj se realizuje u okviru projekta Evropskog centra za slobodu medija (European Centre for Press and Media Freedom) usmerenog ka dvosmernoj saradnji sa institucijama kulture zainteresovanim za saradnju sa Vikimedijom u širenju slobodnog znanja.
 

Napiši komentar: