Pola dana skupštinske rasprave

Cetvrtak , 2016-12-08 | 23:19:49

Skupština Novog Pazara usvojila je danas Strategiju bezbednosti grada do 2020. godine, odluku o osnovici za obračunavanje poreza na imovinu za sledeću godinu i razrešila i postavila direktore pojedinih javnih preduzeća i ustanova.


Kao glavni prioriteti Strategije bezbednog Novog Pazara od 2016. do 2020. godine navedeni su bezbednost i sigurnost građana i njihove imovine, bezbednost saobraćaja, porodica kao sigurno mesto bez nasilja, kvalitetan život za mlade i adekvatan rad Saveta za bezbednost.

Odbornici lokalnog parlamenta raspravljali su i o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, ali su se nakon nekoliko sati prepucavanja dogovorili da predstavnici odborničkih grupa u narednih par dana sastave zajednički dokument u kojem će biti naveden zajednički stav o situaciji u gradu i izneti zahtevi lokalnog parlamenta prema Vladi Srbije.

Glasovima većine usvojena je i Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti koja će se koristiti prilikom utvrđivanja poreza na imovinu za narednu godinu.

Odbornici Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka oštro su kritikovali visinu poreske osnovice, naglašavajući da će porez na imovinu u Novom Pazaru sledeće godine biti "dva puta veći nego u Beogradu".

Takođe, usvojene su i odluke o povećanju opštinskih administrativnih taksi tako da će građani za izdavanje poreskog uverenja plaćati 400 dinara, rešenja o odlaganju plaćanja poreskog duga 300 dinara, a za zahteve za izlasak poreskih inspektora na seoskom području 400, a gradskom području 300 dinara.

Lokalni parlament prihvatio je i pisanu ostavku dosadašnje direktorke Regionalnog pozorišta Anđele Marić i na njeno mesto imenovao Seadetina Mujezinovića.

Svoje dužnosti razrešen je i v.d. direktor "Gradske toplane" Dejan Nićiforović, kojeg će na tom mestu naslediti Raco Vučković.

Na čelu Narodne biblioteke "Dositej Obradović" i u narednih šest meseci biće Elijas Rebronja kao v.d. direktor, dok će Zoran Popović biti v.d. direktor Istorijskog arhiva "Ras".

Tajnim glasanjem za novog člana Gradskog veća izabrana je Dragana Garović, koja će u tom organu lokalne samouprave naslediti Dejana Kulundžića, koji je smenjen.

Odbornici Skupštine Novog Pazara raspravljali su i o pojavi tuberkuloze u Gimnaziji, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović istakao je da nema razloga za paniku i da nadležne zdravstvene institucije u gradu i republici preduzimaju sve mere.

Jednoglasno je usvojen predlog da gradska uprava finansijski pomogne roditeljima dece obolele od tuberkuloze koja su na lečenju u Beogradu.

Takođe, lokalni parlament raspravljao je i o nelegalnoj gradnji u Novom Pazaru, ali Skupština nije donela nikakvu zvaničnu odluku, niti su se odbornici izjašnjavali glasanjem o tom problemu.

Sednica Skupštine Novog Pazara, čiji je dnevni red brojao 70 tačaka, trajala je skoro 12 sati.

N. Kočović


 

Napiši komentar: