Izrael će bojkotovati posetu švedske ministarke

Utorak , 2016-12-13 | 12:14:59
Izraelska vlada odlučila je da bojkotuje predstojeću posetu ministarke spoljnih poslova Švedske Margot Valstrom Izraelu i palestinskim teritorijama u četvrtak, zbog njenih oštrih kritika na račun te zemlje.

Izraelski mediji preneli su da švedska ministarka drži stranu Palestincima. Ona je ranije optuživala Izrael za likvidaciju Palestinaca, osumnjičenih za terorističke akte bez sudjenja i sugerisala da postoji veza izmedju islamskog terorizma u Evropi i teške situacije u kojoj se nalaze Palestinci.

Ministarka je tražila da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim ministrima, ali je dobila zvaničan odgovor da ne mogu da je uvrste u plan svog rada. Zvaničnici vlade su rekli da je to samo izgovor, pošto je Margot Valstrom nepoželjna osoba "persona non grata" u Izraelu.
Uprkos tome ona je odlučila da dodje i sastane se sa zvaničnicima Palestinske uprave.

To nije prvi put da je izraelska vlada odbila da je primi. U januaru prošle godine švedska ministarka je odustala od zvanične posete jer su izraelski zvaničnici odbili da se i tada sastanu s njom.

Ona je u to vreme oštro kritikovala politiku u Jerusalimu, označivši je "ekstremno agesivnom" i tvrdila da je Izrael iritirao bliske saveznike zbog preterane reakcije na odluku Stokholma da prizna državu Palestinu, ocenivši da je izraelska retorika o tome "prešla sve granice".

Švedsku vladu Izrael smatra "najvećim neprijateljem medju vladama EU", navodi izraelski novinski portal Ynet.

Neki zvaničnici u izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova predlagali su ranije da se zatvori izraelska ambasada u Stokholmu jer je to "izgubljen slučaj", kako su rekli.


 

Napiši komentar: