Obustavljen sporazum o evakuaciji iz Alepa

Sreda , 2016-12-14 | 12:11:15
Sirijska vojska nastavila je danas da bombarduje poslednje uporište pobunjenika u Alepu posle višečasovne pauze tokom koje je trebalo da se iz grada evakuišu civili i pobunjenici, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

"Sirijske snage ispalile su jutros najmanje 14 projektila na četvrt pod kontrolom pobunjenika", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.
On je dodao da su se eksplozije čule i duž demarkacionih linija koje dele zone pod kontrolom pobunjenika i oblasti koje kontroliše sirijska vojska, a kako je prenela agencija AFP, detonacije su odjeknule i u delovima grada kojima upravljaju Asadove snage.

Pobunjenici, ali i izvori bliski vladi u Damasku, saopštili su da je suspendovan sporazum na osnovu kojeg je rano jutros trebalo da se iz Alepa evakuišu civili i pobunjenici i koji su odobrile Moskva i Ankara.

Opservatorija je ranije danas navela da je evakuacija trebalo da počne oko šest časova ujutro po lokalnom vremenu, ali da je kasnila više od tri sata.
Ruska vojska takodje je danas potvrdila da su sirijske snage nastavile napade na pobunjenike u Alepu, jer kako je navela, pobunjenici koriste primirje uvedeno sinoć da se pregrupišu i pokušaju da unište položaje Asadove vojske na severozapadu Alepa.

U saopštenju ruske vojske dodaje se da je sirijska vojska nastavila "operacije oslobadjanja Alepa" i da su napadi "terorista" odbijeni.

Takodje se navodi da je trebalo da pobunjenici napuste Alep jutros oko 6.00 autobusima iz pravca četvrti Salahedin, ali je na kolonu od oko 20 autobusa otvorena vatra iz pobunjeničkih delova grada.

Turska je danas optužila sirijsku vladu i njene saveznike da pokušavaju da spreče primenu sporazuma o prekidu vatre.

Sa druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je na diplomatskom forumu u Moskvi da će "otpor pobunjenika u Alepu trajati najduže još dva ili tri dana".

"Nadamo se da će se situacija srediti za dva-tri dana. Otvorili smo humanitarne koridore za evakuaciju više desetina hiljada civila. Najvažnije je da se tragedija u Alepu okonča", naveo je Lavrov za ruske agencije, dodavši da će civilima biti dostavljena humanitarna pomoć.
Pravni savetnik sirijskih opozicionih snaga Osama Abu Zaid rekao je danas da evakuacija pobunjenika i civila iz Alepa nije uspela zbog toga što su iranski borci nastavili da granatiraju pobunjenički deo grada.

Abu Zaid je rekao da, uprkos posvećenosti Rusije primirju, iranski komandant na terenu u Siriji opstruiše dogovor.

Prema njegovim rečima, "jasno je da Rusi ne mogu da nateraju Iran da poštuje dogovor".

Pobunjenici sada kontrolišu samo mali deo teritorije istočnog Alepa koji su zauzeli 2012. godine, pošto ih je sirijska vojska proterala u ofanzivi započetoj polovinom novembra.


 

Napiši komentar: