Čeka se evakuacija civila i pobunjenika iz Alepa

Cetvrtak , 2016-12-15 | 11:33:03
Sirijski vojni zvaničnici saopštili su danas da su izvršene sve pripreme i da evakuacija civila i pobunjenika iz Alepa može da počne "svakog trenutka".

Opozicione posmatračke grupe saopštile su sinoć da je evakuacija već počela, ali njihovi navodi nisu mogli odmah da budu potvrdjeni.

Sporazum o evakuaciji pobunjeničkih boraca i civila iz istočnog Alepa ponovo je postignut i počeće da se sprovodi rano ujutru, rekli su u sredu sirijski pobunjenici.

Ankara i Moskva postigle su u utorak sporazum o prekidu vatre u Alepu da bi se omogućila evakuacija civila, ali su napadi nastavljeni u sredu ujutro.

Ruska vojska saopštila je danas da se priprema za povlačenje sirijskih pobunjenika iz Alepa.

Ruski Centar za pomirenje u Siriji saopštio je da je 20 autobusa i 10 vozila hitne pomoći spremno da danas prevezu pobunjenike u grad Idlib.

Pripreme se sprovode zajedno sa sirijskom vladom, koja je dala bezbednosne garancije svim pobunjenicima koji žele da napuste Alep.

Ruska vojska je saopštila da pomoću bespilotnih letelica nadgleda situaciju.

Sirijski vojni zvaničnici saopštili su ranije danas da su izvršene sve pripreme i da evakuacija pobunjenika i civila može da počne svakog trenutka.

Prethodni pokušaj organizovanja povlačenja pobunjenika propao je u sredu pošto je prekršen sporazum pobunjenika i sirijskih vlasti o prekidu vatre.
 

Napiši komentar: