Pronadjeno ili ubijeno 50 zatvorenika na Filipinima

Petak , 2017-01-06 | 10:01:38
Filipinske vlasti saopštile su danas da je više 50 od 158 zatvorenika uhvaćeno ili ubijeno posle masovnog bekstva iz zatvor na jugu zemlje kada su tu ustanovu napali islamistički pobunjenici.
U saopštenju se navodi da su 43 odbegla zatvorenika pronadjena, dok je osmoro ubijeno. Potraga za preostalim beguncima se nastavlja.
Još dvojica zatvorenika nalaze se u bolnici zbog zadobijenih povreda, rekla je portparolka lokalne policije Marija Džojs Birei.
U napadu islamističkih pobunjenika na zatvor poginuli su jedan čuvar i lokalni zvaničnik, navodi agencija AP.
Kada su islamistički pobunjenici napali zatvor u bivšoj školi na južnom filipinskom ostrvu Mindanao, pobeglo je 158 zatvorenika, što je bilo najveće bekstvo iz zatvora u istoriji Filipina.
Zatvor Kidapavan nalazi se u udaljenoj šumovitoj oblasti, a pre napada u njemu je bilo 1.511 zatvorenika, medju kojima i pobunjenika iz raznih grupa, ali takodje i članova kriminalnih bandi.
Separatistička muslimanska pobuna vodi se već decenijama na jugu Filipina. Neki od tih pokreta nedavno su proglasili da pripadaju islamskoj državi.
Ostrvo Mindanao je istorijsko uporište muslimanske manjine na Filipinima koji je inače arhipelag sa velikom katoličkom većinom.


 

Napiši komentar: