Preko vikenda šest žrtava mraza i u Češkoj

Nedelja , 2017-01-08 | 20:44:18
Prava sibirska zima koja je udarila na Srednju Evropu odnela je preko vikenda šest života i u Češkoj, najviše u Pragu gde su od smrzavanja preminula četvorica Čeha, od toga trojica beskućnici, javlja češki Radiožurnal.

U petak je mrtav, smrznut, nadjen čuvar parkinga u širem centru Praga i jedan beskućnik ispod mosta preko Vltave, u subotu i nedelju pokušaj da prenoće napolju na mrazu od 15 stepeni ispod nule nisu preživela dvojica beskućnika.

Tokom vikenda mraz je ubio i jednog beskućnika u Karvine na istoku Češke i jednog Slovaka u Brnu.

"Od petka do nedelje popodne vozila hitne pomoći izlazile su da zbrinu 11 ljudi kojima je pretilo smrzavanje. U većini slučajeva radilo se o beskućnicima. Utiče i alkohol. Kada se čovek napije smanji se osećaj za temperaturu i imaju lažni osećaj da im je toplo. Kod beskućnika je to često", rekao je danas za Mladu frontu Dnes portparol Hitne pomoći u Pragu Dominik Horn.

U azilima za beskućnike i na brodu Hermes na Vltavi gde mogu da se ogreju, okupaju, dobiju topli obrok i prespavaju tokom celog vikenda bilo je dovoljno mesta.

"Kapaciteti su bili popunjeni svega 85 odsto. Ne planiramo da otvaramo nova prenoćišta a da budu popunjena sa 60 odsto", kazao je direktor Centra za socijalne službe Tomaš Jan.

Od azila neke beskućnike odbija zabrana alkoholnih pića i to što kada dodju pijani, hitna pomoć ih prebacuje u treznilište, dok mnogi ostaju na ulici zbog svojih ljubimaca, pasa sa kojima dele nedaće života bez krova nad glavom a nijedan od azila ih ne bi primio sa psom.

Najniža temperatura izmerena je ovog vikenda u noći na subotu kada je na jugu Češke zabeleženo 34,6 stepeni ispod nule.
 

Napiši komentar: