Obeležavaju Medjunarodni dan dece obolele od raka

Utorak , 2017-02-14 | 12:08:40

Predstavnici Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru podeliće danas mališanima u vrtiću “Pčelica“ flajere i balone, koji će biti pušteni u znak obeležavanja 15. februara, Medjunarodnog dana dece obolele od raka.


Dr Majida Iković rekla je radiju Sto plus da se oni na ovaj način pridružuju kampanji “Ljubav sve leči“.

“Prema poslednjim podacima u Srbiji je obolelo oko 350 dece uzrasta do 19 godina od nekog oblika tumora, medju kojima su najzastupljeniji leukemija, tumori mozga i limfomi. Svakodnevno jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedno dete umre od opake bolesti“, rekla je Ikovićeva.

On je istakla da veliku pažnju treba posvetiti edukaciji roditelja da bi mogli da uoče i prate najranije simptome ove bolesti i da se pravovremeno obrate lekarima.

“Tokom lečenja obolelog deteta neophodna je bliska saradnja roditelja i lekara, ali i briga i podrška neposredne okoline kao i čitavog društva. Uz poboljšanje uslova lečenja i podizanja nivoa svesti javnosti možemo dovesti do povećanja izlečivosti malignih oboljenja kod dece“, istakla je Ikovićeva.

On je dodala da će Zavod za javno zdravlje do kraja marta imati precizne podatke o tome koliko mališana u Novom Pazaru i Tutinu boluje od neke vrste malignih oboljenja.

U svetu godišnje više od 160.000 dece oboli od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka, koji kod dece čini do četiri odsto svih malignih bolesti.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti uspostavila je 2002. godine Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja sveta.

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

A.Bajrović

 


 

Napiši komentar: