Otvoren deo dograđenog prostora FIS-a

Ponedeljak , 2017-03-06 | 14:52:13

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru danas je svečano otvoren deo dograđenog prostora-objekta izgrađenog bez građevinske dozvole koji je mesecima bio predmet medijske pažnje u zemlji.


Svečanosti priređenoj u čast dovršetka "prve faze dogradnje" od oko 700 kvadrathih metara prostora prisustvovali su reis Islamske zajednice BiH Husein kavazović, muftija IZ u Srbiji Mevlud Dudić i bivši muftija i aktuelni poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić.

Komentarišući stavove lokalnih i republičkih zvaničnika o nelegalnosti gradnje u najužem centru grada, muftija Dudić je rekao da se nastavlja izgradnja još 1.000 kvadrata.

“Prvi gradonačelnik Ishakbeg Ishaković je još 1461. godine dao dozvolu za ovaj objekat, neka to provere u dubrovačkom arhivu, a za sve druge ćemo poštovati proceduru", rekao je Dudić.

Bivši muftija Muamer Zukorlić ocenio je da kraj prve faze dogradnje predstavlja krah neuspešne hajke na dogradnju FIS-a.

“Agresije nisu dale rezultate, jer uzvraćamo dobrim delom-podižemo generacije mladih zastupnika Božjeg reda na zemlji. Ovime pokazujemo i onima koji nisu od našeg naroda, da na zemlji ima mesta za sve, jer smo svi od jednog čoveka i žene nastali”, rekao je Zukorlić.

Dekan FIS-a Enver Gicić je naglasio da je u dogradnji objekta učestvovalo 285 donatora, od kojih su mnogima uručena priznanja za angažovanje i pomoć.

Lokalna samouprava Novog Pazara bezuspešno je u više navrata pokušala da zaustavi radove, za koje je rekla da se odvijaju bez ikakve dozvole i predstavljaju i uzurpaciju javne površine.

Prodekan i PR Fakulteta za islamske studije Admir Muratović tada je ocenio da je nelegalna nadogradnja iznudjen proces i reakcija na činjenicu da već 20 godina Islamska zajednica nije dobila ni jednu dozvolu za izgradnju objekata.

Premijer Vučić je tim povodom izjavio da neće rušiti nelegalno izgradjenu imovinu bivšeg muftije, predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamera Zukorlića u centru Novog Pazara, jer ne želi da rizikuje sukob sa 5.000 ljudi, koliko očekuje da bi Zukorlić mogao da izvede na ulice, već da će pokušati da se to reši razgovorom i mirnim putem.

I.Slezović


 

Napiši komentar: