Iseljenje TV Forum, novi vid pritiska na lokalne medije

Utorak , 2017-03-14 | 17:16:27

Tužba koja sadrži privremenu meru iseljenja Televizije Forum iz prostorija koje su u njihovom dugogodišnjem zakupu način je pritiska lokalne vlasti, ocenila je danas Koalicija medijskih i novinarskih udruženja.


Kako se navodi u saopštenju koalicije koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, najnovija tužba koja sadrži privremenu meru iseljenja uručena je juče Udruženju gradjana Forum žena Prijepolje iz Prijepolja, koje je osnivač dva medija - lokalne Televizije Forum i online medija Forum info.

Sudsko ročište na kojem će se razmatrati tužba sa predloženom privremenom merom je zakazano za petak, 17. mart.

Redakcija TV Forum osam godina koristila je prostor Doma kulture u Prijepolju. Iako je udruženje blagovremeno tražilo da se ugovor o zakupu, koji je istekao u junu 2016, produži, uprkos usmenom uveravanju da do iseljenja ne mora doći pre aprila, stigla je odluka Opštinskog veća o iseljenju, a pre nekoliko dana i tužba kojom se od suda traži prinudno iseljenje.

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, čije su članice dva prijepoljska medija, u dva navrata se obraćala nadležnima u opštini Prijepolje da preispitaju odluku o iseljenju, ali prijepoljske vlasti nisu odgovarale na ove inicijative.

Koalicija je navela da Televizija Forum i Forum info predstavljaju respektivnu lokalnu medijsku kuću, koju su osnovale nevladine organizacije, da je to prva ženska televizija na Balkanu i da je za produkciju profesionalnih medijskih priloga više puta nagradjivana.

Novinarska i medijska udruženja takvo ponašanje ljudi na funkcijama u lokalnim sredinama smatraju tendencioznim i neodgovornim, u trenutku kada se pripremaju izbori i upozoravaju da se takvim postupcima, koji predstavljaju pritisak na medije u malim zajednicama, ugrožavaju prava gradjana da budu blagovremeno i objektivno informisani, piše u saopštenju..


 

Napiši komentar: