Prosveta mora osluškivati potrebe tržišta rada

Cetvrtak , 2017-03-16 | 13:29:59
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Paraćinu da se moraju osluškivati potrebe tržišta rada da bi se planovi upisa u škole prilagodili potrebama privrede.

"Svesni smo činjenice da ne može sve da se menja odjednom, ali planovi upisa polako se moraju transformisati kako bi u narednim godinama u potpunosti odgovarali potrebama privrede", rekao je Šarčević pri obilasku Mašinsko - elektrotehničke škole u Paraćinu, a saopštilo Ministarstvo prosvete.

Ministar je u toj školi, koja ima potpisane ugovore za izvodjenje praktične nastave sa mnogim kompanijama, obišao radionice u kojima se održavaju časovi praktične nastave, kao i specijalizovane laboratorije i računarske kabinete.

Šarčević je ponovio da Ministarstvo podržava sve dobro što škola uradi sama, jer kako je rekao, to je autonomija kojoj se teži.

Direktorka škole Sladjana Bogdanović rekla je da je unapredjenje saradnje sa privredom osnovni cilj škole.

"Upravo zbog toga i želimo da upišemo dodatno odeljenje po dualnom sistemu obrazovanja iz područja rada mašinstvo i obrada metala. Za taj plan upisa imamo podršku privrede, a i u skladu je sa strategijom Ministarstva", kazala je Sladjan Bogdanović.

Šarčević je prethodno u Paraćinu obišao Osnovnu školu "Stevan Jakovljević" gde je zaposlenima poručio da su primer dobre autonomije škola koju će u narednom periodu Ministarstvo podržavati.

"Samo trećina škola je visoko ocenjena u procesu spoljašnjeg vrednovanja, a vaša škola je jedna od njih. Nažalost, to nije pravilo već izuzetak. To moramo da menjamo", rekao je Šarčević.

Osnovna škola "Stevan Jakovljević" je projektom "Razvionica" dobila status škole u Ogledu zbog čega se u njoj primenjuje novi pristup u nastavi, sa akcentom na razvoju učeničkih i profesionalnih kompetencija.


 

Napiši komentar: