Novopazarske škole saglasne sa uvođenjem uniforme

Cetvrtak , 2017-03-16 | 14:25:31

Direktori novopazarskih osnovnih i srednjih škola i većina roditelja podržavaju uvođenje uniforme za đake, saznaje radio Sto plus.


Direktor osnovne škole Rifat Burdžević Tršo Nusret Zuković rekao je za radio Sto plus da se 73 odsto anketiranih učenika i oko 90 odsto roditelja složilo sa uvođenjem uniforme.

“Znamo da bi to bio izdatak za roditelje, ukoliko se ne pronađe neki sponzor ili donator. Očekujemo da bude bar nekih olakšica u plaćanju za decu koja su socijalni slučajevi, kao i za porodice koje imaju više od jednog deteta”, rekao je Zuković.

Slična situacija je i u Bratstvu, čiji je direktor Dejan Kulundžić rekao da škola nije u situaciji da to finansijski podrži, ali da očekuje da će se naći rešenje na obostranu korist.

Direktori srednjih škola u ovom gradu, uprkos pozitivnom stavu o uvođenju uniformi, smatraju da će realizacija ići teže.

Direktor Gimnazije Nermin Dražanin smatra da je najpre neophodno podići svest učenika o tome koliko uniforme mogu biti korisne, pa tek onda pristupiti realizaciji projketa.

“Pojedini učenici često ne poštuju ni osnovni kodeks oblačenja. Osim toga, to neće ni za roditelje biti lako zbog finansijskih izdataka”, rekao je Dražanin.

U Školi za dizajn tekstila i kože radiju Sto plus je rečeno da se roditelji nisu složili sa uvođenjem uniformi, ukoliko će morati sami da ih plate.

“Iako to smatraju korisnim, roditelji nisu u situaciji da se izlažu dodatnim troškovima, tako da će prihvatiti ovaj predlog samo ukoliko to bude neko drugi finansirao”, rekao je direktor Meho Camović.

Načelnik Školske uprave u Novom Pazaru Mensur Memić rekao je da će se o tome znati više posle male mature.

“Sve će biti prepušteno Savetu roditelja, Nastavničkom veću i Školskom odboru. Nadamo se da će ideja moći da se realizuje, jer bi u velikoj meri to pomoglo đacima”, kaže Memić.

Ministarstvo prosvete je ideju o uvođenju školskih uniformi najavilo početkom godine, a konačnu odluku o tome doneće roditelji.

E.Đulović


 

Napiši komentar: