Janjić:Manjinska pitanja rešavati pravno, a ne politički

Cetvrtak , 2017-03-16 | 18:21:47

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da je Srbiji neophodna sveobuhvatna strategija za rešavanje položaja nacionalnih manjina, jer je to pitanje od ključnog značaja za bilateralne odnose i evropske integracije.


On je na predstavljanju publikacije "Nacionalne manjine u odnosima Srbije sa susedima" rekao da "kad čitate zakon možete zaključiti da nije loše biti pripadnik manjina u Srbij, a u stvari ti ljudi su gradjani drugog reda".

Srbija nema kapacitete za inkluziju manjina i zato mora da radi na njihovoj integraciji, rekao je Janjić i ocenio da je Srbiji na tom polju neophodna proaktivna manjinska politika koju nema.

Radom na publikaciji nedvosmisleno je utvrdjeno da postoji zavisnost u bilateralnim odnosima i EU integracijama od otvorenih pitanja koja se tiču manjinskih zajednica, rekao je Janjić.

On je naveo i da je veoma važno je da se sva manjinska pitanja rešavaju pravno, a ne politički, kao u slučaju Bošnjaka i dogovora izmedju političara.

Prema Janjićevim rečima, Srbija za svojim potrebama kasni i četiri decenije, a na polju rešavanja statusa nacionalnih manjina 15 godina.


 

Napiši komentar: