Paralizovani čovek pokreće ruku pomoću misli

Cetvrtak , 2017-03-30 | 17:22:29
Čovek koji je paralizovan posle saobraćajne nestreće ponovo može da pokreće ruku zahvaljujući električnom implantu ugradjenom u mozak i senzorima u ruci koji primaju signale iz mozga, preneo je danas britanski list Gardijan (Guardian).
Ova eksperimentalna tehnologija je prva u svetu uspela da putem neuralne kontrole omogući funkcije šake potpuno paralizovanoj osobi. Tehnologiju je proizveo univerzitet u Klivlendu, u Ohaju.
Bil Kočevar (53), koji je paralizovan ispod vrata pošto je udario motorom u kamion, posle osam godina opet može da pije i da se hrani bez ičije pomoći.
"Mislim na ono što želim da uradim i sistem to uradi za mene", rekao je Kočevar za Gardijan.
Proces je još spor, ali naučnici koji stoje iza tehnologije kažu da je pokazano da zamisao funkcioniše i da se nadaju da će na kraju postati uobičajen način lečenja paralize, kao i da će električna kola i senzori biti ugradjeni ispod kože i bežično povezani.
"Do sada smo uspeli da čoveku sa tetraplegijom omogućimo da ispruži ruku i hvata stvari, što znači da će moći sam da jede i pije. Sa daljim razvojem, nadamo se da ćemo omogućiti širi krug radnji, što bi značajno pomoglo paralizovanim ljudima", rekao je Bolu Adžiboje, jedan od autora istraživanja.
Funkcionalna električna stimulacija (FES) mišića i nerava je i pre pokušavana na paralizovanim pacijentima, ali je do sada morala da bude aktivirana nekim pokretom.
Kočevaru je operacijom u deo mozga zadužen za kretanje ruku ugradjen implant povezan s kompjuterom. Bilo je potrebno četiri meseca treninga da bi kompjuter mogao da prepozna signale koje dobija od implanta.
Zatim mu je u ruku ugradjeno 36 elektroda, za pokretanje prstiju, ručnog zgloba, lakta i ramena.


 

Napiši komentar: