Biberović: Rezultati ne pokazuju stvarno opredeljenje Novopazaraca

Ponedeljak , 2017-04-03 | 14:58:59

Izvršni direktor nevladine organizacije “Urban in” Sead Biberović ocenio je danas da izborni rezultati predsedničkih izbora u Novom Pazaru ni približno ne pokazuju stvarno opredeljenje i raspoloženje birača u ovom gradu.


On je radiju Sto plus rekao da je kandidat Srpske napredne stranke (SNS) za predsednika Srbije Aleksandar Vučić osvojio je ovom gradu 74,43 odsto glasova zahvaljujući “velikoj izbornoj kradji”.

“Veoma je problematično kako je sam izborni dan protekao u ovom gradu, jer imamo registrovanih teških krivičnih dela na nekoliko biračkih mesta, koja su danas očito svi zaboravili. Činjenica je i to da je nekoliko ljudi išlo od biračkog do biračkog mesta, gde su pretnjama, ucenama i nudjenjem mita pokušavali, a kod mnogih i uspeli, da ubace biračke listiće, a rezultati su pokazali sa čijim zaokruženim brojem”, rekao je Biberović.

On je istakao da se slična situacija u ovom gradu desila 2006. godine tokom glasanja za refendum za Ustav Srbije, kada je veoma mali broj Novopazaraca glasao, a da su cifre sa terena bile visoke.

“Ovo je sa jedne strane loše po Srbiju, po njenu demokratiju, po sve gradjane, a naročito po institucije. Sa druge strane, Bošnjaci kao manjina u Srbiji, koji čine 80 odsto gradjana Novog Pazara, su često u poziciji da, hteli ili ne hteli, moraju da idu iz vlast”, rekao je Biberović.

On je dodao da se birački spiskovi u ovom gradu moraju što hitnije srediti, jer u suprotnom nikada ovde neće biti fer i demokratskih izbora.

Vučić je u Novom Pazaru osvojio 29.433 glasova, od ukupno 39.981 gradjana koji su ostvarili svoje biračko pravo.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: