Povelje za doprinos i afirmaciju grada

Sreda , 2017-04-19 | 12:22:30

Na svečanom prijemu povodom Dana Novog Pazara sutra će biti uručene tri povelje za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji grada, saznaje radio Sto plus.


Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić dobiće povelju za izuzetan doprinos razvoju sporta u ovom gradu, dok će Odbojkaškom klubu Novi Pazar biti uručena povelja za izuzetan doprinos afirmaciji grada.

Povelju za izuzetan doprinos afirmaciji grada u inostranstvu dobiće Udruženje Bosna- Sandžak iz Istanbula.

Dobitnicima će povelje biti uručene na svečanom prijemu povodom 556 godina od osnivanja Novog Pazara, koji počinje u 19 časova u Domu omladine.

Dan Novog Pazara se obeležava 20. aprila Statutom grada i predstavlja potvrdu o njegovom trajanju kao političkog, privrednog, kulturnog i regionalnog centra, a toga dana neće raditi javna preduzeća, ustanove i druge gradske javne službe.

Novi Pazar se prvi put pojavljuje 20. aprila 1461. godine u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu, a osnovao ga je te godine Isa-beg, turski vojskovođa, koji se smatra i osnivačem Sarajeva, Skoplja i Šapca.

Proslava Dana grada obeležava se od subote,15. aprila, brojnim edukativnim, kulturnim, zabavnim i sportskim manifestacijama.

Prošle godine su plakete grada dobili 11 zaslužnih građana, među kojima su bili privrednici, bivši gradonačelnici, naučnici, humanisti, ali i talentovani sportisti i učenici.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: