Marokansko čudovište iz Loh Nesa se vraća kući

Cetvrtak , 2017-04-20 | 13:27:30
Skelet morskog dinosaurusa star 66 miliona godina, koji je u februaru povučen iz najavljene aukcijske prodaje u Parizu, vraćen je u Maroko i predat Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, prenela je agencija MAP.

Povratak skeleta pleziosaurusa, nazvanog "Zarafasaurus oceanis" koji potiče iz centralnog dela Maroka, obezbedjen je dogovorom Maroka sa osobama koje su imale skelet čime je izbegnut dug i težak sudski proces, navela je juče marokanska agencija.

Skelet je povučen sa aukcije u Parizu krajem februara.

Marokanska udruženja su posumnjala da se radi o krijumčarenju i nazvala aukciju pljačkom "jedinstvenog nacionalnog blaga", a vlasti objavile nameru da kostur vrate.

"Vlasnici skeleta su bezuslovno priznali pravo vlasništva Maroku i prihvatili da osiguraju prevoz kao i da plate troškove restauracije i ponovnog sklapanja skeleta", saopštila je Ambasada Maroka u Parizu, a prenela agencija MAP.

Maroko će uložiti žalbu zbog "ilegalnog iskopavanja i krijumčarenja fosila i kršenja marokanskih propisa".

Skelet je nazvan "izuzetnim fosilom", a pretpostavlja se da je životinja kojoj je pripadao, plivala  kao "čudovište iz Loh Nesa", a na aukciji je bio procenjen na 450.000 evra.

Direktor aukcijske kuće je da rekao je "plesiosaurus rekonstruisan u Evropi od četiri fosila koje su italijanski kolekcionari kupili po zakonu na specijalizovanom sajmu u Frankfurtu" od marokanske organizacije sa svim dozvolama.

Skelet je skoro kompletan, ima 75 odsto kostiju, a ostatak je napravljen od smole, težak je više tona i dugačak desetak metara.

Kosti plesiosaurusa iskopane su 2011. u fosfatnom basenu Uled Abdun.

Delimično pod morem tokom praistorije, Maroko je svetski poznat po mnogobrojnim fosilima, mineralima, ali i meteoritima.


 

Napiši komentar: