EPS moli socijalno ugrožene da se prijave za besplatne kilovat-sate

Petak , 2017-04-21 | 14:32:56
Povodom nedavne tragedije u kojoj je od strujnog udara nastradalo dvoje članova pordice u selu Glogovica Eletroprivreda Srbije izdala je saopštenje u kome  zaposleni u Elektroprivredi Srbije saosećaju sa porodicom nastradalih.

"Tragičan događaj u kojem su poginuli majka i sin na najteži način pokazuje koliko je opasno neovlašćeno priključenje i korišćenje električne energije", ocenjuje u saopštenju EPS.

Tim povodom EPS podseća sve socijalno ugrožene građane da imaju mogućnost da besplatno dobiju određenu količinu električne energije na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu, koju je donela Vlada Srbije. Potrebno je da se prijave službi socijalne zaštite u svojoj lokalnoj samoupravi, kaže se u saopštenju EPS-a.

U saopštenju "EPS podsća da Elektroprivreda Srbije nema zakonsko ovlašćenje da određuje nivoe socijalne ugroženosti građana niti da samovoljno određuje ko ima pravo na besplatne kilovat-sate.

EPS konstatuje da "na osnovu uredbe o energetski ugroženom kupcu, umanjenje računa za električnu energiju u 2016. godini koristilo je u proseku 48.000 domaćinstava mesečno. Oko 90 odsto energetski ugroženih kupaca ostvaruje maksimalan popust od 2.071,4 dinara ili popust u visini računa".

"Ova tragedija nas opominje da pored toga što predstavlja krivično delo samovlasno priključenje na električnu mrežu ugrožava bezbednost i zdravlje lјudi i može da dovode do najtežih posledica - gubitka ljudskog života," zaključueje u saopštenju EPS-a.

Ovaj tekst nije proizvod Agencije Beta i ona ne odgovara za navode u njemu.

(Kraj OMS poruke)


 

Napiši komentar: