Umro južnoafrički džez muzičar Rej Firi

Sreda , 2017-07-12 | 14:02:36
Južnoafrički džez muzičar Rej Firi (Ray Phiri) koji je osnovao bend Stimela i postao svetski poznat izvodjenjem na Grejsland turneji Pola Sajmona, umro je od raka u 71. godini, saopšteno je danas.

Firi, pevač i gitarista poznat po džez fjužonu, domorodačkim južnoafričkim ritmovima i drugim stilovima dobitnik je brojnih muzičkih nagrada u svojoj zemlji.
Iz cele zemlje stižu danas izjave saučešća za preminulog muzičara.  

"On je bio muzički džin. Ovo je zaista veliki gubitak za Južnu Afriku i muzičku industriju u celini", rekao je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma u saopštenju. 

Političke stranke takodje su izrazile saučešće povodom smrti muzičara, navodeći da su Firijeve numere odzvanjale medju mnogim Južnoafrikancima, posebno tokom vremena vladavine bele manjine koja je okončana 1994. godine. 

"Jako obdaren kompozitor, vokalista i gitarista, disao je samosvest i podstakao misli slobode kroz svoju muziku", saopštila je vladajuća partija Afrički nacionalni kongres.

Njegovi najpoznatiji albumi su "Fire, Passion and Ecstasy" i "Look, Listen and Decide", a kao gitarista svirao je i na albumu Pola Sajmona "Graceland" iz 80-ih.


 

Napiši komentar: