Robot se udavio u fontani u SAD

Sreda , 2017-07-19 | 12:47:29
Bezbednosni robot, proizvod kompanije Najtskoup (Knightscope), upao je u fontanu u vašingtonskom kompleksu Džordžtaun voterfront (Georgetown Waterfront) u kom je radio i "udavio se", preneo je list Independent.

Robota su primetili prolaznici i njihove fotografije su postale hit na internetu, posebno osoblja tržnog centra koje razmatra kako da izvuče robota iz vode.

Najtskoupov robot je u stanju da razume svoje okruženje i proceni kada se dešava nešto loše, putem kombinacije mikrofona, kamera i drugih senzora. Očekuje se da će u budućnosti moći da otkriva oružje i dobije veštačku inteligenciju.

Kada otkrije nepravilnost, robot pravi buku koja treba da odvrati kriminalce i druge od pravljenja problema.

Iznajmljivanje robota kompanije Najtskoup košta sedam dolara na sat.

Najtskoup tvrdi da je robot bolje obezbedjenje od čoveka jer može da izdrži napad, ne umara se i nikad mu ne dosadi posao koji radi.

Ta navodna odlika je, medjutim, navela mnoge da razmišljaju o stanju tehnologije u ovom veku. "Obećali su nam leteća kola, a dobili smo robote samoubice", napisao je na Tviteru jedan od zaposlenih u tržnom centru, dok je pisac knjige o vojnoj robotici Piter Singer rekao da su "stepenice naša najbolje odbrana od Robokalipse", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sa tom vrstom robota je i pre bilo problema. Jedan od njih je pregazio bebu u Silikonskoj dolini, dok je drugi bio meta napada pijanca. U tom slučaju je robot postupio "profesionalno" - napravio je buku i napadač je priveden.


 

Napiši komentar: