Javni spor pred prikazivanje novog dokumentarnog filma o princezi Dajani

Petak , 2017-08-04 | 11:26:20
Emitovanje novog dokumentarnog filma o pokojnoj princezi Dajani najavljeno za nedelju, izazvalo je javni spor u Velikoj Britaniji jer producenti smatraju da pikazuje život u kraljevskoj porodici, dok su ga kritičari ocenili kao "čistu eksploataciju".

Prijatelji princeze smatraju da je dokumenarni film "provokacija", dok je Dajanin bivši telohranitelj Ken Vorf (Wharfe) danas izjavio da bi britanska princeza želela da takav film bude prikazan.

"Siguran sam da bi ona rekla: 'Ljudi me zapravo prvi put čuju!' ", dodao je Vorf, prenela je agencija AP.

Britanski mediji su nedavno preneli da je Dajanin brat, Čarls Spenser, pokušao da spreči emitovanje filma u kojem preminula princeza evocira svoj ljubavni život i propali brak s princom Čarlsom.

Britanski televizijski kanal Čenel 4 naveo je da će dokumentarac ipak biti prikazan kako je predvidjeno u programu, u nedelju 6. avgusta.

Film "Diana: In Her Own Words" (Dajana: Njenim sopstvenim rečima) sadrži snimke nastale 1992. do 1993. godine koje je napravio Piter Setelen, profesor dikcije princeze, poginule u neobičnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. avgusta 1997. godine.

Delovi snimka tog razgovora su prikazani 2004. godine na američkoj televizijskoj mreži En-Bi-Si (NBC) posle sudske bitke sa Dajaninom porodicom, ali ne i u Velikoj Britaniji, a dostupni su na internetu.

Britanski mediji sve više posvećuju pažnju pokojnoj princezi pred 20 godina od pogibije.

Dajana u filmu govori kako je razmišljala da pobegne iz Bakingemske palate 1980-ih godina sa svojim telohraniteljem Barijem Manakijem, u koga se zaljubila. On je 1987. godine takodje poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Princeza čak pominje da je njen ljubavnik "možda eliminisan".

U filmu Dajana govori o bračnim problemima s princom Čarlsom i kritikuje kraljevsku porodicu, posebno kraljicu Elizabetu Drugu od koje, kako navodi, nije imala podršku.


 

Napiši komentar: