Predsednik Katalonije: Najmanje jedan terorista u bekstvu

Petak , 2017-08-18 | 11:40:31
Predsednik španskog regiona Katalonija Karlos Pučdemot rekao je danas da je najmanje jedan terorista u bekstvu posle terorističkih napada u Barseloni i obližnjem letovalištu.
Pučdemont je za radio Onda Cero rekao da katalonske vlasti nemaju informaciju o mogućnostima teroriste u bekstvu da nanese nove štete.

Zasad nije jasno da li je osoba u bekstvu vozač kombija kojim je ubijeno najmanja 13, a povredjeno više od 100 ljudi sinoć u Barseloni.

U ranim jutarnjim časovima policija je ubila pet napadača u letovalištu Kambrils, kada je njihovo vozilo udarilo u jedan policijski auto i ljude u njegovoj blizini. 

Vlada španske pokrajine Katalonije saopštila je jutros da je napad u letovalištu Kambrils povezan s terorističkim napadom u centru Barselone u kojem je poginulo 13 ljudi, a više od 100 povredjeno, od kojih 15 teško.

U napadu u Kambrilsu, južno od Barselone, povredjeno je šest osoba kada je vozilo udarilo jedan policijski auto i ljude u njegovoj blizini. Povredjen je jedan policajac i petoro gradjana, od kojih dvoje teže.

Policija je rano jutros saopštila da je ubila svu petoricu napadača i detonirala eksploziv koji su oni imali na sebi.

Katalonski ministar policije Hoakin Forn rekao je da napad u Kambrilsu "ima isti trag" i da "postoji veza" izmedju dva jučerašnja teroristička napada, ali nije objasnio šta ih povezuje.

U napadu u centru Barselone juče posle podne, u istorijskoj četvrti La Rambla, 13 osoba je poginulo, a više od 100 je povredjeno kada je kombi uleteo medju pešake na trotoaru.
Policija je uhapsila dva napadača, ali medju njima nije vozač kombija, kako se prvobitno mislilo. Za njim se i dalje traga.

Teroristička organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za napad u centru Barselone.

Ta grupa je za agenciju Amak navela da su napad izveli "vojnici Islamske države" koji su odgovorili na poziv upućen njenim sledbenicima da izvode napade u zemljama koje su deo medjunarodne koalicije koja u Siriji i Iraku ratuje protiv Islamske države.

Policija još istražuje da li je sa napadima u Barseloni i Kambrilsu povezana i eksplozija u gradu Alkanaru, u kojoj je jedna osoba poginula.

Vlada Katalonije saopštila je da su medju poginulima i povredjenima u napadu u Barseloni državljani 24 zemlje.


 

Napiši komentar: