Meksički film dobitnik Zlatnog lava Venecijanskog filmskog festivala

Subota , 2017-09-09 | 21:44:53
Meksički reditelj Giljermo del Toro osvojio je večeras Zlatnog lava na 74. Medjunarodnom filmskom festivalu u Veneciji (Mostra) za ostvarenje "The Shape of Water" (Oblik vode) posvećeno ljubavi.

"Ako ostanete verni onome što zaista verujete, u mom slučaju su to čudovišta, onda možete da uradite šta god želite", rekao je Del Toro na ceremoniji dodele nagrade.

Film predstavlja priču o ljubavi neme devojke i neobičnog stvorenja.

Nagradu žirija, Gran pri, osvojio je izraelski reditelj Samuel Maoz za film "Fokstrot", dok su Palestinac Kamel el Baša i Britanka Šarlot Rempling dobili nagrade kao najbolji glumci.

Na spisku 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava bila su, izmedju ostalih, ostvarenja reditelja Džordža Klunija i triler Darena Aronofskog, koji su važili za favorite.

Zlatni lav za životno delo ovogodišnje Mostre dodeljen je 1. septembra američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu. Tog dana je njima u čast prikazan film"Our souls at Night" reditelja Riteša Batre u kojima oni glume.

Predsednica žirija ove godine je bila američka glumica Anet Bening, dok ostale članove čine reditelji Mišel Franko, Edgar Rajt i Tajvanac Jonfan kao i glumice Rebeka Hol, Ana Muglalis i Žasmin Trinka.

Mostra je počela 30. avgusta prikazivanjem filma "Downsizing" (Smanjivanje) američkog reditelja Aleksandera Pejna a zatvorilo ga je ostvarenje "Outrage Coda", japanskog reditelja Takešija Kitana.

Zlatnog lava je prošle godine dobio film "The Woman who left" (Žena koja je otišla) filipinskog scenariste i reditelja Lava Diasa.

Mostra je pored filmskog festivala u Kanu i Berlinu jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.


 

Napiši komentar: