Vodja Hamasa: Nećemo se odreći oružja

Utorak , 2017-10-03 | 20:44:03
Glavni vodja islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da se ta palestinska organizacija neće odreći svog oružja, što bi moglo da komplikuje pregovore o pomirenju s rivalskim, sekularnim Fatahom.

U intervjuu za egipatsku privatnu televiziju On, Hanije je rekao da njegova organizacija ima "pravo da poseduje oružje i suprotstavi se okupaciji svim formama otpora".

Sudbina velikog arsenala raketa, mina i automatskog oružja koje poseduje Hamas je glavni kamen spoticanja u pregovorima o pomirenju posle deset godina pogubnih nesporazuma koji su počeli u ponedeljak.

Ti pregovori će se nastaviti sledeće nedelje u Kairu, a danas je u pojasu Gaze održana prva sednica palestinske vlade od 2014. godine.

Sednicu je vodio palestinski premijer Rami Hamdalah s druge palestinske teritorije Zapadne obale koji predstavlja Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Abas smatra da svo oružje mora biti pod njegovom kontrolom. On je u ponedeljak rekao da neće dozvoliti da se Hamas ponaša kao libanski Hezbolah, ekstremistička proiranska organizacija koja slobodno deluje u toj zemlji.

Hamdalah je posle sednice održane u rezidenciji Abasa u gradu Gazi rekao da je spreman da preuzme zadatke i reši sva nerešena pitanja s tom teritorijom na obali Sredozemnog mora koju od Zapadne obale odvaja Izrael.

Hamas je ranije pristao da preda sve odgovornosti vlade Hamdalahu, što se smatra velikim ustupkom.
 

Napiši komentar: