Vojvodjanski klub: Ne gurajte Vojvodinu ka secesionizmu

Utorak , 2017-10-03 | 20:44:27
Nevladina organizacija Vojvodjanski klub izrazila je danas "apsolutnu podršku" gradjanima Katalonije, osudila španske vlasti zbog upotrebe nasilja i oštro kritikovala vlasti u Srbiji zbog povlačenja paralela izmedju Katalonije i Vojvodine i optužbi za vojvodjanski separatizam.

"Nedopustivo je da legitimnu, odmerenu i ozbiljnu podršku, koju je većina vojvodjanskih nevladinih organizacija i stranaka iskazala prema pravu gradjana Katalonije na održavanje referenduma, i vlast i mediji tumače kao 'podršku separatizmu', uz optužbe za 'vojvodjanski separatizam'", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Vojvodjanskog kluba Branislava Kostić.

Ona je rekla da je dosta  politike u kojoj se svako pominjanje autonomije Vojvodine unapred označava kao separatizam.

Dodala je da Vojvodjanski klub nije separatistička organizacija, ali jeste za to da Vojvodina ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, u okvirima svojih Ustavom definisanih prava, kao i za to da organi Vojvodine sami ubiraju porez na teritoriji te pokrajine.

"Opšta atmosfera koja je u Vojvodini napravljena u vezi sa referendumom u Kataloniji, primorala je Vojvodjanski klub i Vojvodjansku partiju da odustanu od najavljenog 'Marša 300 vojvodjanskih zastava', jer smo bili izloženi do sada nevidjenim pretnjama i pritiscima, naši sajtovi obarani, a komunikacija internetom onemogućavana. Poručujemo nacionalističkim grupama i pokretima, koji stoje iza toga, da smo manifestaciju odložili, ali svoju borbu za Vojvodinu nismo", kazala je Kostić.

Ona je ocenila da su se u Vojvodini pojavile "separatističke grupe i pokreti" i to zahvaljujući aktuelnim vlastima i njihovom "zatiranju Vojvodine".
 

Napiši komentar: