Analitičari: Novi Migovi možda neće leteti ni do sredine sledeće godine

Utorak , 2017-10-10 | 12:21:16
Najava iz vrha vojnog vazduhoplovstva i Ministarstva odbrane da na Migovima 29 pristiglim iz Rusije tek treba da se obavljaju tehnički radovi predstavlja iznenadjenje za stručnu javnost jer je potvrdjeno da bi ti avioni mogli da budu u letnom stanju tek sredinom iduće godine, iako je prvobitno stvorena atmosfera da su oni već sposobni za letnje.

Pre manje od mesec dana na sednici skupštinskog odbora ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da će avioni stići remontovani, uredjeni i prebojeni.

Nakon što su avioni stigli, medjutim, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak izjavio je da će migovi "biti sastavljeni" do 20. oktobra i proslave Dana oslobodjenja Beograda, ali da neće leteti.
 
On je dodao da tek onda predstoji predizvozna priprema, koja podrazumeva skidanje delova opreme koji se ne mogu izvesti iz Rusije, a onda i unifikacija sa Migovima 29 koji već lete u srpskoj avijaciji, a koji su prilikom remonta modifikovani i dobili su novi višenamenski pokazivač u kabini i novi sistem za navigaciju i komunikaciju uskladjen sa medjunarodnim zahtevima iz te oblasti.

U izjavi agenciji Beta, vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da je deo javnog mnjenja iznenadjen zato što je od početka ceo posao sa ruskom donacijom lovačkih aviona bio usmeren pre svega na "medijsku promociju vlasti i eksploataciju rusofilske emocije naroda u Srbiji", a ne na struku.

"Ovde je pitanje kako nešto predstaviti u medijima a ne da li se nešto stvarno uradilo. Čitav galimatijas je nastao zbog izborne kampanje koja je konstantna u Srbiji", rekao je Radić.

On je, medjutim, podsetio da je još nakon postizanja dogovora o donaciji Migova u Moskvi, tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio da ugovor predvidja da se avioni usklade sa Migovima iz Srbije u roku od 9 do 11 meseci od datuma početka radova.

"To je Vučićeva izjava, za koju verujem da je potpuno tačna, jer je verovatno zasnovana na informaciji ruske strane prilikom pregovora. I površnom analizom jasno je da informacija dolazi iz stručnih krugova i da nije politička manipulacija već stav ljudi iz struke koliko je vremena potrebno za te radove. S obzirom da je tek posle 20. oktobra, odnosno javnog predstavljanja aviona, dolazi taj 'nulti dan', ako se držimo Vučićeve izjave možemo da zaključimo da će avioni biti u letnom stanju u leto i početkom jeseni sledeće godine. Tu pričamo samo o pet aviona, jer je jedan već vraćen u Rusiju na remont", rekao je Radić.

Novinar specijalizovanog vazduhoplovnog portala Tango siks (www.tangosix.rs) Živojin Banković rekao je da su izjave generala Živaka o početku radova tek nakon 20. oktobra u koliziji sa onim što su političari do sada govorili i podsetio da su stizale čak i najave da će avioni stići remontovani i modernizovani i da će u oktobru već biti u letnom stanju.
 
"Ove nove informacije su razočaravajuće jer su avioni stigli potpuno nespremni za letenje. Za devet meseci, od kako je najavljeno da je postignut dogovor, sigurno je moglo sve da se završi. I da se obavi predizvozna priprema i da se povadi sve rusko što nije za izvoz (sistem prepoznavanja svoj-tudj, navigacijska i komunikacijska oprema sa kripto zaštitom)", rekao je Banković.

On je podsetio da su pregovori počeli još 2016. godine i da je od objavljivanja da je dogovor postignut prošlo više od devet meseci.

"Političari su prvobitno rekli da će avioni doći u martu. Pa i do tada je to moglo da se završi. Remont naših četiri Miga 29 pre devet godina trajao je devet do 12 meseci i to sa modifikacijama. Ali tu je bilo reči o kompletnoj opštoj opravci a ne samo predizvoznoj pripremi i unifikaciji sa našim avionima, kao što je to sada slučaj", rekao je on.

Govoreći o činjenici da je medju šest aviona koji su stigli iz Rusije i tri aviona u nešto modernijoj verziji 9-13, koju Rusija nije izvozila i koju srpski piloti nisu koristili, Banković je rekao da su mišljenja podeljena oko toga da li će za njihovu upotrebu biti potrebna dodatna obuka.

"Neki piloti tvrde da nema nekih velikih razlika izmedju verzija 9-12 i 9-13, što se tiče letačke strane, a neki opet misle da ima. Ako pogledamo ruska iskustva, mnoge njihove jedinice su imale u svom sastavu i jednu i drugu verziju. Dakle, oni tu razliku ne poznaju", rekao je Banković.

Oznaka aviona u ruskoj avijaciji je identična za obe podvarijante, odnosno oni su za ruske avijatičare MiG-29 bez sufiksa.


 

Napiši komentar: