Osnovan Fond solidarnosti

Cetvrtak , 2017-10-12 | 15:30:56

Centar za regeneraciju i rehabilitaciju Dr Nurkuvić iz Novog Pazara pokrenuo je Fond solidarnosti, čija sredstva mogu da koriste pacijenti lošijeg materijalnog stanja.


Specijalista fizikalne medicine Jasmin Nurković rekao je radiju Sto plus da ovaj Fond postoji već mesec dana i da ga trenutno koristi četvoro dece, kojima su potrebne višemesečne terapije.

“Dešavalo nam se ranije da deca za zaostatkom u motornom razvoju ili pacijenti u invalidskim kolicima, kojima treba duži fizikalni tretman, odustanu od lečenja, iako imaju poboljšanje situacije. Mi produžavamo lečenje koliko možemo besplatno, a formirali smo i ovaj Fond iz humanih razloga u koji mogu da ulože sredstva svi zainteresovani”, rekao je Nurković.

On je istakao da ne postoje ograničenja za doniranje, kao i da je sve javno, te da svi oni koji to učine mogu da dobiju i povratnu informaciju o tome ko će konkretno njihovim novcem biti lečen, kao i da prate sam tok lečenja.

Do sada je sredstva u ovaj Fond uplatilo oko 10 donatora, a Nurković veruje da će ih ih uskoro biti još više, jer većina nije do sada bila ni upoznata sa ovom mogućnošću.

“Osim toga, naši pacijenti koji se leče od retkih bolesti, a ostanu im lekovi koji su papreno skupi, jer se njihova cena kreće oko nekoliko hiljada evra, mogu takodje da ih doniraju u ovaj Fond, koje onda mi, potpuno besplatno, prosledjujemo onima kojima su potrebni. To su obično biolške terapije koje se koriste za lečenje malignih bolesti, a baš danas nam se javio jedan sugradjanin koji će donirati lek koji košta 18.000 evra“, rekao je Nurković.

On je dodao da u ovoj ordinaciji mesečno od 10 do 20 odsto pregleda i lečenja pružaju besplatno, bez obzira na minimalne cene, jer mnogi veruju da je danas medicina dehumanizovana i da je lečenje skupo, a da oni na taj način žele bar malo da promene situaciju u gradu.

Nurković kaže da je ovaj Fond njegova ideja iz studentskih dana, da na taj način pomogne ljudima koji su bolesni, a nemaju dovoljno finansijskih sredstvana za lečenje.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Kako

    Napisite i broj tekuceg racuna na koji se mogu izvršiti uplate.

Napiši komentar: