Novi hakerski napad pogodio Ukrajinu i Rusiju

Sreda , 2017-10-25 | 10:35:46
Novi hakerski napad pogodio je Ukrajinu gde je bio ugrožen rad aerodroma u Odesi, kao i Rusiju gde su mete napada bile medijske kuće koje rade onlajn, saopštila je danas ruska grupa specijalizovana za zaštitu od sajber napada.

"Čini se da se suočavamo s novom epidemijom virusa", navela je ruska grupa Grup-IB i podsetila na hakerski napad pre četiri meseca koji je počeo u Ukrajini i Rusiji i kasnije se proširio u drugim zemljama.

Novi virus nazvan "Bad Rabbit" pojavljuje se na "zaraženim" računarima uz zahtev za otkupninu od 300 dolara koja treba da se plati virtuelnim novcem, bitkoinom.

"Brojne javne institucije i strateška mesta u Ukrajini su bili u utorak pogodjeni tim virusom kao i nekoliko ruskih medija", navela je ruska grupa.

U Ukrajini je hakerski napad najviše ugrozio rad aerodroma u Odesi, navela je ruska grupa čiju su informaciju potvrdili aerodromski službenici.

Hakerski napad je pogodio podzemnu železnicu u Kijevu, koja privremeno nije primala plaćanje karata bankarskim karticama.

U Rusiji su bile pogodjene tri medijske kuće, medju kojima agencije Interfaks i Fontaka.ru.

Sajt Interfaksa je bio nedostupan u utorak ceo dan, navela je ruska grupa, dok je druga ruska organizacija, Kasperski Lab, navela da je hakerskih napada bilo i u Turskoj i Nemačkoj.


 

Napiši komentar: