Putevi NP - SJ i NP – TT u planu za 2018. i 2019. godinu

Petak , 2017-10-27 | 12:29:45
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će krajem ove godine biti raspisani javni pozivi za izradu dokumentacije za rekonstrukciju magistralnih puteva Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin.

Ona je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamera Zukorlića o tome kada se planira rekonstrukcija tih puteva, kazala da je država obezbedila 400 miliona evra za rehabilitaciju ukupno 1.000 kilometara puteva u zemlji.

“Tačno je da su ti putni pravci kritični i oni su po rasporedu krajem 2017. godine kada će biti raspisani javni pozivi za dokumentaciju, a 2018. i 2019. godina su rezervisane za rad”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je država u poslednje tri godine u redovno održavanje puteva na teritoriji Novog Pazara uložila oko 400 miliona dinara, a Tutina blizu 350 miliona, iako su to obaveze lokalnih samouprava.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić istakao je da je još 2010. godine obećano da će biti rekonstruisani ti magistralni putevi i da su Srbija i Turska tada potpisale protokol o finansiranju tog posla vrednog 40 miliona dolara.

“Problem u implementaciji tog kredita je nastao zbog zahteva Turske da njihove firme učestvuju u rekonstrukciji tih puteva i visini kamate koja je počela sa 6,4 odsto, a onda su spustili na 4,6 odsto. To je znatno više od kamate za kredite koje smo dobili od Azerbejdžana i Kine i bilo je neprihvatljivo za nas”, kazao je Ljajić.

On je rekao i da je Turska opredelila 500 miliona evra za finansiranje izgradnje infrastrukture u Srbiji i najavio posetu predstavnika Eksim banke tokom novembra kada će teme biti modeli finansiranja i visina kamate.

Napiši komentar: