Amazon će robu isporučivati u kući, čak i kad tamo nema nikoga

Nedelja , 2017-10-29 | 17:04:01
Trgovački onlajn gigant "Amazon" pokrenuo je u Sjedinjenim Američkim Državama isporuku naručene robe uz pomoć "daljinskog upravljanja", koja omogućava da se paketi unesu u kuću ili stan čak i ako tamo nema nikoga.

Sistem "Amazon ki" (Amazon Key - Ključ Amazona) obuhvata i povezivanje sa "sigurnosnom" kamerom.

Kupci-korisnici mogu tako da "prate isporuku paketa zahvaljujući obaveštenju u realnom vremenu i da 'prisustvuju' isporuci uživo ili odloženo", putem videa na svom "pametnom telefonu", objašnjava "Amazon" u saopštenju.

Taj sistem (brava + kamera + aplikacija) biće dostupan od 8. novembra u 37 američkih gradova, po ceni koja počinje od 250 dolara (210 evra).

Konkretno, "svaki put kada vozač-kurir zatraži pristup kući kupca, Amazon proverava da li je na tačnoj adresi, u zakazano vreme, što se obavlja putem šifrovanog protokola za potvrđivanje identiteta", kaže ta firma iz Sijetla.

Kada se zadovolje ti uslovi, kamera u kući ili stanu počinje snimanje i vrata se otključavaju. "Ni ključevi, ni pristupni kodovi (za elektonske brave i sisteme obezbedjenja) nikada se ne daju dostavljačima", tvrdi "Amazon".

U Sjedinjenim Državama, uobičajeno je videti pakete koje dostavljači ostavljaju na pragu kuća ili stambenih zgrada.

"Amazon ki" se takođe može koristiti da se u kuću ili stan puste "rodjaci i prijatelji", kaže ta firma.

"Narednih meseci", kupci -  klijenti "Amazona" će takođe moći da istim sistemom planiraju i obavljaju što-šta drugo - čišćenje, održavanje, brigu o životinjama, sve kroz partnerstvo s kompanijama za održavanje kuća i stanova, kaže "Amazon".

Ta tehnološka grupa ima kućni sistem povezanih zvučnika "Eho" (Echo) koji se aktivira komandama glasom pomoću programa "Aleksa" (Alexa), i omogućava slušanje muzike i vesti, diktiranje i slanje elektronske pošte i SMS poruka i upravljanje uređajima u kući - grejanjem, hladjenjem, bojlerima, ovetljenjem...

Nova "sigurnosna" kamera je predstavljena danas, a "Amazon" je prodaje i zasebno, jer takođe radi sa "Aleksom".

Sistem "Amazon ki" je rezervisan za vrhunske klijente "Amazon prajm" (Prime Clients), odnosno pretplatnike koji imaju pristup digitalnom sadržaju ponude te firme (filmovi i TV-serije, muzika, knjige...) i besplatnu isporuku robe.

"Amazon" stalno traži nove načine za isporuku robe, kao što je postavljanje svojih elektronski kodiranih sandučića u raznim prodavnicama, iz kojih kupci, uz šifru, sami uzimaju robu koju su naručćili kod "Amazona". Ta firma robu isporučuje i malim letelicama s daljinskim upravljanjem.

"Amazon" u tome nije jedini. Američki lanac supermarketa "Volmart" (Walmart) objavio je u septembru da je isprobao kućnu isporuku u Kaliforniji putem jednokratnih šifri za elektronske brave kuća i stanova što omogućava ne samo isporuku paketa u kuću, već i stavljanje pokvarljive robe u frižider.

Nekoliko kompanija već prodaje bezbednosne sisteme za stanove i kuće, s bravama povezanim s kamerama, kao što je "Nest", podružnica kompanije "Alfabet" (Alphabet/Google).


 

Napiši komentar: