Ugljanin traži povlačenje srpskih organa vlasti iz Sandžaka

Petak , 2017-11-03 | 13:19:14

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas Vladu Srbije i Evropsku uniju (EU) da utvrde datum raspisivanja izbora za organe Sandžaka.


On je na konferenciji za novinare rekao da revizojom Akcionog plana za nacionalne manjine u ovaj dokument treba uvrstiti i datum uspostavljanja evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku.

“Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa terirorije Sandžaka. Ovi naši zahtevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum gradjana Sandžaka o autonomiji“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da “Bošnjači u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano telo“.

“Punih 27 godina srpski državni organi se ponašaju u skladu sa znanjem, strukom i obrazovanjem. Na teritoriji Saandžaka srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici se ponašaju monstruomski i neprijateljski prema Bošnjacimja i civilnom stanovništvu uopšte. Srpska policija i pravosudje u Sandžaku su fašistički pijuni, pijuni onog dela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi, da ovde ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca“, rekao je Ugljanin.

On je predložio da se u medjuvremenu, radi saradnje Bošnjaka i Srba, u roku od tri meseca usaglasi nacionalna struktura u svim državnim organima u Sandžaku, kao i da se resvetle svi zločini počinjeni nad Bošnjacima, ali i drugim stanovništvom.

Ugljanin je dodao da je o ovim stavovima već obavestio premijerku Srbije, nadležnog ministra za manjinska pitanja, te da očekuje da će nadležni organi “konačno početi ozbiljno da rešavaju sandžačko pitanje“.

“Sandžak je jasno definisana teritorija, sa medjunarodno priznatim granicama na Berlinskom kongresu, koja ima 8. 678 kvadratnih kilometara. Sve ovo govorimo u cilju rešavanja nagomilanih problema i uspostavljanja trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom koja će biti pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN)“, rekao je Ugljanin.

Na pitanje novopazarskog Sto plus radija da li je BNV jedinstveno u ovim stavovima i da li ima podršku i većnika sa liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju",  on je rekao da “oni koji ne dolaze na sednice, ovlašćuju time one druge da u njihovo ime donose odluke.

“Naše odluke su legitimne, a svi većnici imaju pravo da dolaze ili ne dolaze na sednice, mi nikoga ne pitamo zašto nije došao. I medju našim narodom ima kukolja i kupljenih ljudi, koji govori onako kako im se naredi iz kabineta Aleksandra Vučića“, rekao je Ugljanin.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: