Imaju rudnik, a ugalj kupuju kod preprodavaca iz Beograda

Sreda , 2017-11-08 | 12:51:26

Iako se rudnik Štavalj nalazi na desetak kilometara od Sjenice, lokalna samouprava i javne ustanove, uglavnom škole, su primorane da ugalj proizveden u tom rudniku kupuju kod preprodavaca i to većinom iz Beograda, pokazuje istraživanje radija Sto plus.


Podaci do kojih je naš radio došao pokazuju da su tokom ove godine Opština Sjenica, škole i Osnovni sud putem javnih nabavki ukupno kupili 1.715 tona uglja tipa “Štavalj” plativši za to 15.160.655 dinara, odnosno, oko 8.840 dinara po toni, računajući i prevoz.

Ukupno je sprovedeno 10 tendera za nabavku uglja, na po četiri su pobedile kompanije “Good Will-WG” i “Sole-komerc” iz Beograda, dok je na dva tendera najpovoljnije ponude dostavila PTR “Dragojloviće” iz Sjenice.

Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik kompanije “Sole-komerc” je Slobodan Ilić, “Good Will-WG” Valentin Vanovac, a “Dragojloviće” Mladen Knežević, bivši direktor Direkcije za urbanizam u Sjenici.

Istraživanje našeg radija pokazalo je da su javne ustanove u ovoj opštini ugalj uglavnom plaćale oko 9.000 dinara po toni, sa uračunatim prevozom, a najskuplje ga je platila O.Š. "12. decembar" koja je po jednoj toni prane kocke plaćala 9.300 dinara kompaniji “Good Will-WG”. 

Sa druge strane, ugalj tipa “Štavalj” najmanje je platila Opština Sjenica koja je sredinom septembra za nabavku 130 tona izdvojila 936.000 dinara, odnosno 7.200 dinara po toni. Na tom tenderu je pobedila PTR “Dragojloviće”.

Naš dopisnik iz Sjenice pokušao je kod rukovodstva rudnika da dobije informacije o tome da li je njima dozvoljeno da se prijavljuju na tendere za nabavku uglja, po kojim cenama i na koji način preprodavci kupuju ugalj kod njih i da li ga građani mogu nabaviti, ali mu je rečeno da im je zabranjeno da te podatke saopštavaju.

“Novi direktor Javnog preduzeća ‘Resavica’ Marko Vuković je zabranio direktorima rudnika da daju izjave medijima i naglasio da jedino on može odgovarati na takva pitanja. Ne smemo da vam kažemo ni po kojoj ceni prodajemo ugalj”, kratko nam je rečeno u rukovodstvu “Štavlja”.

Tim povodom, naš radio je direktoru JP “Resavica”, u čijem sklopu posluje “Štavalj”, 20. oktobra uputio ova pitanja, ali do danas nismo dobili odgovore.

N. Kočović/D. Selmanović


 

Napiši komentar: