Ugljanin: Bošnjaci autohtoni u istorijskoj regiji

Utorak , 2017-11-21 | 18:01:53

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin ocenio je danas da je Sandžak istorijska regija u kojoj Bošnjaci čine autohtono stanovništvo, ali da se još od 1977. godine te činjenice brišu iz knjiga, udžbenika i iz statističkih podataka.


On je povodom Dana Sandžaka na Svečanoj sednici u Novom Pazaru naveo da je Berlinskim kongresom 1878. godine, Sandžak dobio "medjunarodno priznate granice izmedju Srbije i Crne Gore kao 'corpus separatum' (zaseban entitet)", a da su ga tokom Balkanskih ratova "zaposele srpske i crnogorske snage".

Podsetio je i na osnivanje ZAVNOS-a 1943. godine, kojim su gradjani Sandžaka formirali "vojsku, lokalne i regionalne organe vlasti, skupštinu, vladu, sve što treba jednoj državi", a rekao je i da su na referendumu krajem oktobra 1991. godine "gradjani Sandžaka glasali za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju, s pravom na priključenje jednoj od suverenih republika" Jugodslavije.

BNV je Dan Sandžaka ustanovilo u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobodjenja Sandžaka u Pljevljima, 20. novembra 1943. godine.


 

Napiši komentar: