Bošnjački poslanici o presudi Ratku Mladiću

Sreda , 2017-11-22 | 13:32:58

Poslanici Sandžačke demokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Bošnjačke demokratske partije (BDZ) Sandžaka izjavili su danas da su očekivali da general Mladić bude osudjen za genocid-zločin za koji ne postoji adekvatna kazna, ali i da je pravda temelj pomirenja.


Poslanik SDP Muamer Bačevac je radiju Sto plus rekao da presuda predstavlja potvrdu da je Vojska Republike Srpske počinila najteže zločine protiv civilnog stanovništva.

“Podsetiću da je ovo već treća presuda u Hagu za genocid, koja nedvosmisleno definiše počinjene zločine kao genocid. To su međunarodne odluke koje postaju aksiomi, a znam da će postojati oni koji će negirati ovaj teški zločin“, rekao je Bačevac.

On je istakao da ne postoje genocidni narodi, ali da su Mladić i ljudi oko njega obavljanjem najtežih zločina, pre svega, ukaljali obraz svog naroda.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović ocenio je da za Mladića ne postoji adekvatna kazna koja može zadovoljiti pravdu za genocid i druge zločine nad Bošnjacima počinjene u Bosni i Hercegovini.

Imamović je radiju Sto plus rekao da postoji jeziva lekcija čovečanstvu iz koje čitav svet mora izvući pouku kako se genocid nikome ne bi ponovio.

"Očekujemo i tražimo da Srbija najhitnije usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koju smo predali Skupštini Srbije. Srbija je pred Međunarodnim sudom pravde proglašena krivom zato što nije sprečila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Usvajanjem ove Rezolucije Srbija ima šansu da spreči nove genocide i ponovno stvaranje svesti da se nacionalni interesi jednog naroda i jedne države ne mogu ostvarivati činjenjem genocida, etničkih čišćenja i teških zločina nad nekim drugim narodom", rekao je Imamović.

On je ocenio zabrinjavajućom izjavu ministarke prave Nele Kuburović da Srbija, bez obzira na presudu Mladiću pred Haškim tribunalom, ostaje pri ranije datim garancijama za njegovo puštanje na slobodu zbog lečenja.

"Još jednom pozivam narodne poslanike, naročito poslanike Sandžačke demokratske partije i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, da uskrate podršku ovakvoj Vladi Srbije. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza kakav je položaj Bošnjaka u Srbiji i kakav je odnos Vlade prema osećanjima građana bošnjačke nacionalnosti", rekao je Imamović.

Narodni poslanik BDZ Sandžaka Jahja Fehratović ocenio je da je presuda Mladiću značajna, kao makar relativna i moralna satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama.

On je radiju Sto plus rekao da ova presuda predstavlja zalog svima da nikada više ne dođe do genocida i zločina.

"Poslednih 150 godina veoma često smo se suočavali sa genocidom i zločinima, koji su se ponavljali zbog nedostizanja pravde i neutvrdjivanja istine koja neće biti subjektivno ni naša ni tudja, već jedna jedinstvena i kao takva obavezujuća i opšte prihvaćena od svih koji žive na ovom prostoru i na njemu dele dobro i zlo", rekao je Fehratović.

On je dodao da je pravda temelj pomirenja, a da narodi Balkana "vape za istinom i pravdom" kako bi one bile baza na koju će saditi svoje odnose i truditi se da sledećim generacijama ostave trajni mir i stabilnost.

"Mladić je danas i zvanično proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, a još jednom je potvrdjeno da je u Srebrenici počinjen genocid. To je nešto što će ostati u istoriji čovečanstva trajno obeleženo. Potrebno je da tu istinu prihvate svi na Balkanu, kako bismo na temelju nje i drugih činjenica koje tretiraju našu bližu istoriju i ratove na tlu bivše Jugoslavije, sklopili mozaik svega kroz šta smo prošli individualno i kolektivno i da na preseku tog iskustva počnemo izgradjivati budućnost", rekao je Fehratović.

On je dodao da svaki zločinac treba da bude procesuiran i kažnjen.

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

General Mladić (74) proglašen je krivim za genocid nad nekoliko hiljada Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH. ;Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim.

Osudjen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: