Gradjane Srbije treba naučiti kako da koriste elektronske usluge

Utorak , 2017-12-05 | 14:39:31
U Srbiji treba raditi na uvodjenju novih elektronskih usluga i jačanju elektronske uprave, ali gradjane o tome treba obavestiti i obučiti ih za korišćenje postojećih, ocenjeno je danas u Kruševcu na skupu o tome.
Na okruglom stolu "E-uprava za kvalitetnije javne usluge za gradjane" je ukazano da se u praksi ne primenjuju usluge elektronske uprave koje postoje.
Tako je stručnjak za e-poslovanje Bratislav Mikarić napomenuo da neke takve usluge čak nije ni moguće praktično primeniti.
"Da biste izvadili novu ličnu kartu ili knjižicu treba vam čitač lične karte, odnosno potreban vam je neki hardver", objasnio je on.
Kazao je da na početnoj strani e-uprave Grada Kruševca stoji link koji ne radi, a da Kruševljani preko e–uprave ne mogu da predaju zahtev za gradjevinsku dozvolu, ali da, kada ga fizički predaju, mogu da elektronski prate dokle je to stiglo.
Naveo je da se u osnovnoj školi u Razbojni kod Brusa uvodi elektronski nastavnički dnevnik koji bi "u narednih godinu, dve" mogao da zameni klasičan, papirni.
Profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić je rekao da e-uprava omogućava efikasniju, dvosmernu komunikaciju, čime se "štedi vreme, novac, efikasnije funkcionišu institucija, gradjani su zadovoljniji, a veći stepen zadovoljstva institucijama podrazumeva veći stepen poverenja u njih".
Kazao je da istraživanja i naučni članci ukazuju na povezanost jake ekonomije, jake demokratije i e-uprave.
Predstavnica Evropskog pokreta u Srbiji Tara Tepavac je pozvala gradjane da iskustva u korišćenju usluga elektronske javne uprave podela preko internet portala www.mojauprava.rs.
Okrugli sto u Kruševcu je u okviru kampanje "JA u centru pažnje" koja se vodi u celoj Sbiji u okviru projekta "Partnerstvom do dobre Javne uprave" Evropskog pokreta u Srbiji i Centra za evropske politike i još 12 organizacija iz Srbije, uz finansijsku podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj USAID.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE


 

Napiši komentar: