Umesto protesta, saopštenje

Sreda , 2018-01-17 | 16:20:18

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka nije danas, kao ranijih godina, održala protest u Novom Pazaru povodom obeležavanja godišnjice napada na lidera te partije Sulejmana Ugljanina, već se oglasila saopštenjem za javnost.


SDA Sandžaka je u saopštenju podsetila da je “17. januara 2009. godine grupa naoružanih lica neovlašćeno upala u službene prostorije te stranke i iz vatrenog oružja pucala na rukovodstvo”, te da do danas državni organi nisu rasvetlili taj događaj, ali i mnoge druge zločine nad Bošnjacima.

“Ovo su samo neki od razloga zbog čega sandžački Bošnjaci nemaju poverenje u srpske državne organe koji su, prvenstveno pravosuđe i policija, izgubili pravo i kredibilitet da deluju na prostoru Sandžaka”, dodaje se u saopštenju.

Zbog toga SDA Sandžaka zahteva hitne i neodložne promene Ustava Srbije kako bi se, kako navode, rešio status Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji.

“Pozivamo Vladu Srbije i Evropsku uniju (EU) na hitnu reviziju Akcionog plana za poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije EU, manjinskog akcionog plana i manjinskih zakona kako bi se izgradila pravna država, vladavina prava i jednakost pred zakonom”, saopštila je ta stranka.

Podsećamo da je SDA Sandžaka ranijih godina organizovala protestne skupove u centru Novog Pazara kako bi obeležila godišnjicu napada na Ugljanina i rukovodstvo te stranke.

N. Kočović


 

Napiši komentar: