Ugljanin: Pojam srpske države diskiminatorski za manjine

Ponedeljak , 2018-02-05 | 14:24:11

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin ocenio je danas da Bošnjaci priznaju državu Srbiju, koja će biti zasnovana na vladavini prava, ali ne i srpsku državu.


On je na konferenciji za novinare rekao da srpska država za Bošnjake predstavlja genocidnu tvorevinu, sa neprihvatljivim imenom i načinom njene organizacije.

“Pojam srpske države su uveli ovi koji su danas na vlasti, a on je sam po sebi diskriminatorski nad svima koji ne pripadaju većinskom narodu. Mi insistiramo da u novom Ustavu Srbije Bošnjaci dobiju status naroda, da se Sandžaku obezbedi status pokrajine, odnosno srednji nivo vlasti, kao i na reviziji Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Ugljanin.

On je istakao da su u proteklih 28 godina državni organi učinili sve da proteraju Bošnjake sa ovih prostora, da im obesmisle život.

“Stanje se nije promenilo, od vladavine Slobodana Miloševića do danas svi režimi su zastrašivali gradjane Srbije da niko ne sme da se pobuni i traži svoja prava. Mi već 26 godina edukujemo Bošnjake kako i na koji način se ostvaruju prava, nenasilno, mirno i dostojanstveno, kroz institucije sistema”, rekao je Ugljanin.

Dodaje da ga raduje činjenica da će EU sutra objaviti Strategiju o pristupanju zemalja zapadnog Balkana, u okviru koje će biti definisani svi rokovi.

“Za nas je značajno da vidmo da li će bar neki od naših zahteva biti uključen u novu strategiju, jer smatramo da Evropa može biti efikasnija i da će u okviru nje Bošnjaci ostvariti svoja prava. Mi nismo zadovoljni radom kancelarije EU u Beogradu i o tome ćemo obavestiti sve zemlje članice EU”, rekao je Ugljanin.

On je rekao da je ključna stvar koja se zamera vlastima u Srbiji, ali i susednim državama, nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Ano

    Ovaj lupeta li lupeta!

Napiši komentar: