Medijska koalicija: Besramne i opasne izjave državnog sekretara Gajovića

Subota , 2018-02-10 | 19:30:47
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja saopštila je danas da su izjave državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Gajovića kojima relativizuje napade na novinare besramne i opasne.

Koalicija ističe i da su izjave u funkciji ne samo relativizacije učestalih napada na novinare već i njihovog podsticanja.

Po njihovim navodima, Gajović je i u intervjuu datom Slobodnoj Evropi opravdao imidž arogantne i nestručne osobe, ali je otišao i mnogo dalje, relativizujući i opravdavajući napade ne novinare tvrdnjama da je potrebno saslušati i drugu stranu, odnosno verzije napadača i njihove motive.

Podsećaju i da je kazao da novinari sami sebe treba da štite, ali i da misli da su pojedinci sami sebi slali pretnje zbog samoreklamiranja i zbog toga što "imaju loše namere".

Koalicija podseća da su napadi i pretnje u koje državni sekretar "sumnja" prijavljeni nadležnim organima, policiji i tužilaštvu, a da su pojedini slučajevi – iako sa velikim zakašnjenjem – i procesuirani.

Koalicija smatra da takve izjave državnog sekretara mogu da budu predmet privatnih tužbi, i u tom smislu koalicija će pružiti pravnu pomoć kolegama ukoliko se odluče na taj potez.

Koalicija poziva premijerku Srbije Anu Brnabić, kao i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da se odrede prema skandaloznom nastupu državnog sekretara, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi Ministarstva i Vlade Srbije.

Koalicija sa žalošću konstatuje da istup državnog sekretara neodoljivo podseća na reči visokih funkcionera Srpske radikalne stranke tokom devedesetih godina, u periodu koji je prethodio organizovanom progonu novinara i medija, ali i ubistvu Slavka Ćuruvije.

"Tada je Aleksandar Vučić izjavio da novinari treba da paze šta rade ako hoće da budu bezbedni, a Vojislav Šešelj im je uputio veoma otvorene pretnje optužujući ih da su ubice, špijuni i izdajnici", podsećaju iz medijske koalicije.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.
 

Napiši komentar: