Počele parade na sambodromu u Riju

Ponedeljak , 2018-02-12 | 10:41:32
Parada škola sambe na karnevalu u Rio de Žaneiru počela je noćas sa uobičajenim mnoštvom šarenog perja i šljokica ali takodje sa političkim porukama da se osudi korupcija, nasilje i siromaštvo koje pogadja Brazil.

Glavni deo karnevala, koji organizatori nazivaju "najvećom predstavom na svetu" počeo je noćas na Sambodromu, gde je više od 72.000 gledalaca do zore posmatralo ogromne bogato dekorisane platforme koje vibriraju zaglušujućom muzikom.

Defile nije samo velika šarena predstava već je to i žestoko takmičenje u kome se 13 škola sambe ocenjuje po vrlo konkretnim kriterijumima, kao što je kvalitet muzike, kvalitet platfrme ili po tome da li je izabrana tema odgovarajuća. Sedam škola je nastupalo noćas a šest će večeras.

Jednogodišnji rad škola se ocenjuje u nešto malo više od jednog sata nastupa u paradi.

Jedna škola je izabrala temu Kine, dosta njih je reprodukoval čuvene slike, dok su neke imale futurističku dekoraciju.

Iako se karneval doživljava kao kratak predah od dnevnih problemaa, škole sambe takodje ga koriste da prenesu političku poruku.

Jedna od glavnih meta ove godine je gradonačelnik Rija Marselo Krivelja, koji je izazvao velike kritike zato što je prepolovio subvencije za škole sambe. Neki smatraju da gradonačelnik, bivši evangelistički pastor, želi da pokvari festival zbog svojih verskih ubedjenja.

Jedna škola ima za temu vampira koji će predstavljati predsednika Brazila Mišela Temera, optuženog za korpuciju i čija je popularnost naglo opala.

Prošle godine na karnevalu su dve škole delile prvo mesto i pokušaće ove da odbrane titulu. Škola Moisidade poslednja je nastupala noćas, a škola Portela biće druga večeras.

Karneval koji je počeo u petak, odvija se uz jake mere bezbednosti, obezbedjuje ga 17.000 policajaca.

Petodnevni karneval predstavlja jednu od glavnih atrakcija Rio de Žaneira.


 

Napiši komentar: